Élet-Stílus

Csoknyai marad a kapitány

Csoknyai István a gyenge Európa-bajnoki szereplés után is a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya marad, ugyanakkor Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője lett a világbajnoki selejtező előtt álló nemzeti csapat új szakmai igazgatója.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége szerdán elfogadta Csoknyai beszámolóját a csalódást keltő, 14. hellyel zárult Eb-szereplésről. A testület úgy döntött, hogy Mocsai Lajos legyen a válogatott szakmai igazgatója a szlovénok elleni, júniusi két vb-selejtező végéig. Az MKSZ külön jelezte: Mocsai posztja nem érinti a szövetség szakmai igazgatójának, Hajdu Jánosnak a munkáját.

“A legfontosabb, hogy az MKB Veszprém, a magyar szövetség és a férfi szakág egyetértésében született meg a döntés, amely egyértelműen arra irányul, hogy a nemzeti csapat kiharcolja a világbajnoki részvételt – mondta az MTI-nek Mocsai Lajos, akit 2013-ig köt szerződés az MKB Veszprémhez. – A szakmai igazgatói felkérést a klub beleegyezésével elfogadtam, és teljes felelősséggel vállalom a munkát. Csoknyai Istvánnal nagyon jól együtt tudunk dolgozni Veszprémben, és így lesz ez a válogatottnál is. A bajnokságot most megpróbáljuk úgy átszervezni, hogy minél több idő legyen a felkészülésre. A szlovénokkal szemben 50 százalék az esélyünk.”

A válogatott eddigi másodedzője, Vladan Matic lemondott posztjáról.

Az elnökségi tagok úgy foglaltak állást, hogy az olimpiai kvóta megszerzése a legfontosabb, és emiatt lépni kell. Ugyanakkor Csoknyai – akinek nincs vezetőedzői múltja, és Mocsai mellett másodedző az MKB Veszprémnél – válogatottbeli munkájával kapcsolatban nem merült fel olyan indok, ami miatt meneszteni kellett volna.

A Veszprém már korábban jelezte: Mocsait nem engedi el szövetségi kapitánynak, mert félő, hogy így nem tudna maximálisan összpontosítani a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába bekerült klubnál folytatott munkájára. A mostani MKSZ-döntésből kitűnik, hogy mind az elnökség, mind Magyarország legsikeresebb klubja engedett: Mocsai ott lehet a válogatottnál, de nem kapitányként.

Csoknyai István megjegyezte: a jövőbeli, válogatott melletti közös munka Mocsai Lajossal sikeres lehet, hiszen Veszprémben működik ez a felállás. Sinka László, a magyar szövetség elnöke is reménykedik: “Sikerült a szakmai stábot megerősíteni Magyarország leghíresebb edzőjével, akinek határozottságára, energiájára, vezetői képességeire nagy szükség van. A veszprémi páros megbízatása június 30-ig szól, és bízunk benne, hogy sikerül kijutni a vb-re.”

Az elnökség által kitűzött hosszútávú cél teljesítéséhez előbb ki kell jutni a jövő évi vb-re, a rövid távú cél éppen ezért az, hogy a válogatott vegye sikerrel a szlovénok elleni vb-selejtezőt. Az első mérkőzésre idegenben június 12-én vagy 13-án, a magyarországi visszavágóra pedig egy héttel később kerül sor. A párharc győztese vehet részt a 2011. január 13. és 30. közötti, svédországi vb-n. Azért fontos a jövő évi világbajnokság, mert onnan már kvótát lehet szerezni a 2012-es londoni olimpiára, de ha a csapat lemaradna a svédországi tornáról, akkor már csak a 2012-es Eb-n való jó szereplésben bízhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik