Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Busók vagy Csak szex

A hétvégére esik az operabál, így az ellenoperabál is, de a busójárás és a Valentin-nap is most van. Ha mindezekből inkább kimaradnánk, akkor otthonra is van ajánlatunk.

Péntek, február 12.

Pénteken már mindjárt belecsaphatunk a lecsóba. A francia Washington Dead Cats ugyanis húzós psychobillyvel érkezik az A38 Hajóra. A párizsi székhelyű zenekarban Elvis Presley Sid Viciusszel ötvöződik némi vudufűszerezéssel, így a hőfok várhatóan a forráspont fölé emelkedik majd. Ebben segít majd a műfaj két hazai képviselője, a Mystery Gang és a Yellow Spots is.

Némileg képzavart jelent, hogy a Gödörben játszik a Magashegyi underground, de ez vélhetően nem fogja zavarni Bocskor Bíborkát és zenekarát. Utána jön az Isolated Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla közös projektje, amelyben mostanában Joy Division-dalok újraértelmezésein és saját, magyar nyelvű dalokon dolgoznak. Végül pedig a Quimby egyik főszereplője, Varga Livius zenekara, a Kutya vacsorája zárja a sort.

A Merlinben számos nemzetközi sztár-DJ meghívása és rengeteg felejthetetlen este után újfajta koncepcióval jelentkezik a buliszervező. Az este főszereplői magyar producerek lesznek, akik kizárólag saját zenékből álló live actekkel készülnek. Mindenki különleges, exkluzív műsorral jön, öt óra alatt öt live actet hallhatunk. Az este folyamán fellép a Bernáth/y & Son, a Collins & Behnam, Fine Cut Bodies, Modul (aka Mango) és a Polymorphinból ismert Tóth András. Mindenki saját zenékkel készül, mindenkit más VJ-csapat támogat a háttérben. Természetesen nem marad zene nélkül a bárterem sem, ahol az NVC rezidensei lesznek a házigazdák, avagy Dr. Zoidberg, Sinko, Subotage és Ioda pörgetik a lemezeket hajnalig.

—-Szombat, február 13.—-

Ismét itt az Operabál ideje. Mindenkinek mást jelent. Van, akinek kötelező ott lenni a társaság krémjében, másnak egy óriási sznob rendezvény, amelynél nincs is jobb helyszín a tiltakozásra (lásd a következő programot), megint másnak a hagyomány a fontos. A Budapesti Operabál története ugyanis 1886. március 2-ig nyúlik vissza, mikor már a köz javára rendeztek összejöveteleket, mintául véve az uralkodói udvar hasonló alkalmait. Bécsi mintára először az első világháborút követően, 1934-ben szervezett Operabált az akkori Budapesti Operabarátok Egyesülete, melyen Lehár Ferenc vezényelt. 62 év szünet után 1996. február 17-én újraéledt a tradíció, amikor is évről évre, a báli szezon utolsó szombatján az Operaház színpada és nézőtere Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb báltermévé alakul át. A beugró 75 ezer forint, a sztárvendég José Cura.

Ellenoperabálra is mehetünk a Balettintézet előtti térre, ahol az Operabálok ellenpontozásaként az ATTAC Magyarország Egyesület más civilszervezetekkel együtt öt éve ellenoperabálokat (utcabálokat) szervez a magyar társadalom kirekesztettjei, a hajléktalanok, a munkanélküliek, a végtelenül kizsákmányoltak, a nyugdíjasok, a reményvesztett fiatalok (egyszóval az alul lévők) számára. 17 órakor meleg étel osztás lesz, 19.30-ig utcazenészek játszanak egy szál gitárral. A programban pedig ezután ez áll: 19.30-20.30 – az Operabálra érkező burzsujok, a giccsparédé kifigurázása, performance-ok. Hát nem kedvesek?

A jelen pillanatban a legjobbnak tartott Abba Show ismét Budapestre érkezik. A 2009-es budapesti koncert akkora, minden várakozást felülmúló érdeklődést váltott ki, hogy két sportarénás fellépést is vállaltak az Abba-örökség lenyűgöző képviselői. Az óriási, telt házas sikernek köszönhetően 2010-ben sem maradunk ABBA nélkül. Ha már az időben nem utazhatunk vissza, a zenekart megidéző produkciót legközelebb Budapesten kívül Debrecenben is megtekinthetjük (vasárnap). A 6 kamionnyi felszereléssel és 50 fős személyzettel a Wembley-t és a Royal Albert Hallt is megjárt utazó cirkusz 2010-ben Budapesten ismét a Sportarénába érkezik.

—-Vasárnap, február 14.—-

Goran Bregovic tizenöt éve ír filmekhez és színdarabokhoz halhatatlan zenéket, leginkább Emir Kusturica filmjeiből lehet ismerős. Pályája kezdetén még rockzenészként szerepelt a színpadokon, most azonban a hosszú zenei utazás után egy sajátos stílust alkotott, olyan zenét, amelyről pár taktus után mindenki felismeri az alkotót. A Balkán dallamait, azon belül is a mennyegzők és a temetések zenéinek világát eleveníti fel a bosnyák és szerb szülők gyermekeként született gitáros-énekes, akinek szerzeményeiben jócskán benne van a balkáni cigányzene is. Zenekara stílusosan a Wedding and Funeral Orchestra, vagyis az „esküvői és temetési zenekar” nevet kapta.

Bár a busójárás már csütörtökön elkezdődött, a legnagyobb tömeget vonzó eseménye vasárnap (farsangvasárnap) lesz. Ezen a napon van a fő vonulás és karnevál, valamint ezen a napon a legtöbb a program a városban. A Busójárás a mohácsi sokacok (Mohács dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakói) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása (sokac nyelvhasználattal “poklade”) amely vélhetően a tél elűzését hivatott szolgálni. Akinek tehát elege van a hóból, meg a latyakból, vegyen fel maszkot, és jöhet az ijesztgetés.

A Képek Ideje – Temps d’Images Fesztivál keretében Philippe Decouflé 1996 (Decodex) és 1999 (Triton) után 2010-ben harmadik alkalommal érkezik Magyarországra A Trafóba. Neki mindegy, hogy zárt térben vagy szabadban, utcán, kabaréban vagy cirkuszi sátorban rendez (jövőre például a kanadai Cirque du Soleil társulatát) – bárhol képes színházat csinálni, legyen az divatbemutató, erotikus show-műsor vagy július 14-i felvonulás a párizsi Champs-Elysées-n. Ebben a szólóelőadásban Philippe Decouflé (ismét) több arcát mutatja meg a magyar közönségnek.

Kiállítás

Menjek vagy maradjak – Busók vagy Csak szex 1

Már csak vasárnapig látható a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című kiállítása. A tárlat, amelyet eddig már több mint 200 ezren láttak, csütörtökön este 10 óráig, szombaton pedig egészen éjfélig várja a látogatókat. A kiállításon látható 130 festményt, köztük a világ egyik leghíresebb és legértékesebb alkotását, Leonardo da Vinci Hermelines hölgyét, több mint 50 múzeumból kölcsönözte a múzeum erre a nagyszabású tárlatra. A kiállításon olyan művekkel találkozhat a közönség, amelyeknek budapesti szereplése önmagában is szenzációnak számít: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfiképmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio La Bellá-ja kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak.

—-Maradjak tévézni—-

Péntek, február 12.
21:15
TV2

Mint a kámfor

Menjek vagy maradjak – Busók vagy Csak szex 2

Steven Soderbergh belépője a nagy költségvetésű filmek világába, de mégis megmarad a személyes filmes hangja. Érte még a hosszú reklámblokkokat is bevállaljuk. Jack Foley (George Clooney) több bankot rabolt fegyver nélkül, mint bárki más. Háromszor kapták el, amikor nem volt szerencséje menekülés közben. Három évtizedet kellene letöltenie. Minden nap szökéséről, az utolsó nagy balhéról és új életéről álmodozik. A szökés pillanatában egy nyomozónő kerül Jack és társa, Buddy (Ving Rhames) útjába. Túszként magukkal viszik. Karen Sisco (Jennifer Lopez) becsületes nyomozócsaládból való, minden alkalmat megragad fogvatartói terveinek meghiúsítására.

Szombat, február 13.
21:50
m2

Rosemary gyermeke

Menjek vagy maradjak – Busók vagy Csak szex 2

Roman Polanski kultikus filmjében a Woodhouse házaspár beköltözik új otthonába. Barátjuk, Hutch figyelmezteti őket, hogy a házuk a Gonosz hatalma alatt áll. Hamarosan furcsa események történnek körülöttük. Mikor a feleség, Rosemary teherbe esik, nem tud szabadulni a gondolattól, hogy a gyermeke apja maga az Ördög. Az egykor egészséges, boldog nő fokozatosan paranoiássá és kétségbeesetté válik.

Vasárnap, február 14.
22:00
VIASAT3

Csak szex és más semmi

Menjek vagy maradjak – Busók vagy Csak szex 2

Goda Krisztina egyike azoknak a magyar filmeknek, amelyet a kritika és a közönség is jól fogadott, így a magyar romantikus vígjáték alapművévé vált. Valentin-napra nem is lehet jobb választás. Dóra (Schell Judit), a csinos dramaturg egy nap rádöbben, hogy vőlegényének felesége van. Legjobb barátnője, a szintén állandó szerelmi problémákkal küzdő Zsófi (Dobó Kata) tanácsára hirdetést ad fel. És innentől kezdve nincs megállás! Feltűnik egy sármos színész Tamás személyében (Csányi Sándor), egy sikeres zeneszerző (Seress Zoltán), egy kifőzdés török fiú (Czapkó Antal) és máris összegabalyodott minden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik