Élet-Stílus

Alonso egy másodpercet vert Schumacherre

Szerdán véget ért a Forma-1-es csapatok első 2010-es tesztje Valenciában. A zárónapon a helyi hős, Fernando Alonso újra az élre röpítette a Ferrarit. A Sauber és a Williams ütközött, a Mercedesnél elismerték, hogy egyelőre lassúak.

Ünnepnap volt a spanyoloknak, Fernando Alonso a valenciai teszt zárásaként a legjobb idővel mutatkozott be a Ferrari volánjánál. A háromnapos gyakorlás utolsó napján hivatalos közlés szerint 36400 néző volt ott, összesen pedig kis híján 60 ezren figyelték a tesztet a helyszínen – másfélszer annyian, mint a tavalyi Török Nagydíjat.

A pálya felé tartó négy kilométeres kocsisorban való várakozásért cserébe Alonso teljesített is: miután a fényképészek hadán áttörve végre kigurult a bokszutcába, megkezdte a körözést, és végül a harmadik napon is az élre juttatta a Ferrarit. A spanyol 127 kört teljesített, Massa kedden futott legjobbján 25 századot javítva 1:11.470-et hozott ki az F10-esből.

Alonso egy másodpercet vert Schumacherre 1

Ahogy hétfőn és kedden, szerdán is a Sauber lett a második, a valószínűleg a lehetséges szponzorok figyelmére is pályázó csapat autóját ma Pedro de la Rosa vezette megint. A spanyol veteránnak nem indult a legjobban a nap, ugyanis még délelőtt összeakadt a pályán a Williams újoncával, Nico Hülkenberggel. A lökdösődésben csak a Sauber sérült meg, de a kasztnit viszonylag gyorsan sikerült kijavítani.

A harmadik a Mercedes lett a visszatérő Michael Schumacherrel, de a W01-es legjobbja egy másodperccel elmaradt a Ferrari csúcsától. A németnek hidraulikai probléma miatt a vége előtt abba kellett hagynia a munkát. A csapatfőnök, Ross Brawn is elégedetlen volt egy kicsit.

“Nem könnyű ezt megítélni, tegnap teli tankkal jónak tűntünk, de most egy kicsit lassúak vagyunk, nem a legjobb az autó viselkedése, egyensúlya, de ezeket kijavíthatjuk a következő, jerezi tesztre. Persze a több csapat is haladni fog, belátjuk, hogy nem vagyunk olyan gyorsak, mint a Ferrari vagy tegnap Lewis (Hamilton a McLarennel). Úgy tűnik, van még dolgunk” – nyilatkozta az angol a pályán.

tesztpilóta lesz heidfeld

A Mercedes GP tesztpilótának szerződtette a német Nick Heidfeldet, aki az elmúlt szezonban a BMW-nél versenyzett. A 32 éves Heidfeld profi pályafutása során 167 F1-es futamon állt rajthoz, korábban a Prost, a Sauber, a Jordan és a Williams-csapat alkalmazottja is volt.

Heidfeld szerződtetésével a Mercedesnél összeállt a teljes német sor, mivel a két pilóta a három év szünet után visszatérő hétszeres világbajnok Michael Schumacher, valamint Nico Rosberg lesz.

Schumacher mögött egy másik helyi kedvenc, a Toro Rossó-s Jaime Alguersuari végzett, a kis spanyol először próbálta ki az STR-öst.

A címvédő Jenson Button nem mutatott túl sokat a McLarennel. Az angol a felvezetőköre után a délelőtt túlnyomó részét a garázsban töltötte, főként az üléspozíciójával bajlódtak sokat, végül 82 kört tett meg, de legjobbja másfél másodperccel gyengébb volt Alonsóénál.

Alguersuarihoz és Buttonhoz hasonlóan az táblázat alján végző Vitalij Petrov és Nico Hülkenberg is ma vezette csapata új autóját először. A tavaly a GP2-ben másodikként végző renault-s orosznak ráadásul ez volt a legelső Forma-1-es vezetése is, míg az épp őt verő Hülkenberg már az előző két évet is a Williams tesztpilótájaként töltötte, így talán nem lehetett igazán elégedett azzal, hogy 126 kör után is a leglassabb volt.

“Nicóval ma azon dolgoztunk, hogy a lehető legtöbbet hajtsuk az FW32-est, végül több mint 500 kilométert tettünk meg. Az elmúlt három napban hosszú etapokon a beállításokon dolgoztunk, az autó fő rendszerei megfelelően működnek. Természetesen vannak még gyermekbetegségek, amiket Jerezig meg kell oldanunk, de jó volt újra pályára lépni, és elkezdeni a munkát az új motorszállítóval, a Cosworth-tel” – mondta a Williams technikai főnöke, Sam Michael.

valencia, tesz, 3. nap

1. Alonso (Ferrari F10) 1:11.470 127 kör
2. de la Rosa (BMW Sauber-Ferrari C29) 1:12.094 80
3. Schumacher (Mercedes GP W01) 1:12.438 82
4. Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari STR5) 1:12.576 97
5. Button (McLaren-Mercedes MP4-25) 1:12.951 82
6. Petrov (Renault R30) 1:13.097 75
7. Hülkenberg (Williams-Cosworth FW32) 1:13.669 126

Ajánlott videó

Olvasói sztorik