Élet-Stílus

Koltai: az Avatar megérdemelte az Oscar-jelöléseket

Örülök, hogy az Avatart a legjobb film díjára jelöljék, ahogyan annak is, hogy James Cameron a legjobb rendezők ötös listájára került – mondta az FN.hu-nak Koltai Lajos, aki a Maléna című film operatőreként már ott ült egyszer az Oscar-díj átadásán, mint esélyes jelölt.

Az operatőrből filmrendezővé avanzsált Koltai Lajos szerint a jelöltek ötös listájára felkerülni már nagyobb kitüntetés, mint megkapni szobrot.

Pont ezért nem is tartja jó ötletnek, hogy idén 10 filmre bővítették ki a legjobb filmért versenybe szállók listáját. Bár így több filmre vetül a reflektorfény, de a jelölés ázsiója is megcsappan.

Bár sokan fanyalogtak az Avatar miatt, mondván, hogy nincs üzenete, illetve mert lelketlennek tartják, de Koltai nagyra becsüli a filmet: „Lenyűgöző a film, és az üzenetet is igen fontosak tartom, hogy mi emberek hogyan öljük meg magunk körül a természetet ha korlátlannak érezzük az uralmunkat felette. Mikor csak a film előzetesét láttam, nem gondoltam, hogy meg fognak érinteni ezek a furcsa lények, de amikor megnéztem a film végére megszerettem őket. A film erőssége volt az is, hogy a 3D-s technikát nem erőltette túlságosan, hanem a kép mélysége a maga helyén szerepelt.”

A jelöléseket megismerve a filmrendező Jeff Brigdes (Crazy Heart) jelölésének is nagyon örült. Szerinte az nagyszerű egy színésznél, amikor annyira ráillik egy szerep, mint ez esetben Bridgesre, aki korban, külsőben, és érettségben is pontosan megfelel a karakterének.

Koltai Lajos lapunknak azt is elárulta, hogy ő ezúttal nem adott le szavazatot a jelölésekre, mert nem kapta meg az összes megnézendő filmet, így nem tudott megfelelő döntést hozni. Jelenleg éppen egy színésznőt keres a Spider Dance munkacímű filmtervéhez, amely I. Lajos szeretőjéről, Lola Montez életéről szólna. A felkérést elküldték Sophie Marcou-nak, de még nem kaptak rá választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik