Élet-Stílus

Lezárhatják a Hősök terét

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója sétálótérré alakítaná a Hősök terét, így ott megszűnne az átmenő forgalom, de majd csak azután, ha a Margit hidat is átadták. A döntést pedig már az új városvezetés hozza majd meg.

Jelenleg a Hősök terét az autóforgalom három szigetre bontja: a Műcsarnokéra, az emlékműére és a Szépművészetiére. Mint azt Baán László főigazgató az fn.hu-nak elmondta, ha megszűnne itt a forgalom, akkor ezek a szigetek is újra egyesülhetnének, ami különösen kívánatos volna, hiszen ez a tér a megépítésekor sétatér volt és a főigazgató szerint a budapestieknek vissza kellene kapniuk a főváros egyik legszebb terét, amit ő Budapest Szent Márk terének tart.

A Dózsa György út forgalmát nem érintené a lezárás, de a Városligeten nem vezetnék át az M3-asról érkező forgalmat. Mindezt az elkészült M0-s körgyűrű is lehetővé teszi, amely a Hungária körgyűrű forgalmát már jelentősen tehermentesítette.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A tervek szerint a Szépművészeti közel 4 milliárd forintos, 90 százalékában uniós forrásból induló térszint alatti építkezése idén májusban indulhat el, és 2011 szeptemberében fejeződhet be. Ekkorra várhatóan már a Margit híd lezárása sem bénítja Budapest közlekedését, így a Hősök tere keresztforgalmának kiesése sem jelentene majd nagy érvágást.

A nyári időszakban hétvégenként a forgalomtól amúgy is lezárt út végleges megszüntetéséért cserébe olyan átjárható közösségi tér jöhetne létre, ahová szívesen el lehet menni csak úgy ücsörögni. Erre a Szépművészeti lépcsői is kiválóan alkalmasak, mert egész nap rájuk süt a nap, de az ide települt kávézók teraszai is csábítóak lehetnek erre a célra, és persze csak sétálgatni is jó lesz majd itt.

A kezdeményezés ugyan a múzeumigazgatótól származik, de a döntést a fővárosnak kell majd meghoznia, és addigra már egy önkormányzati választáson is túlleszünk, így még akármi megtörténhet.

Képgaléria az új kiállításról (Fotó: MTI)

Képgaléria az új kiállításról (Fotó: MTI)

Addig is a Szépművészeti Múzeum óriási rohamra számíthat, ugyanis most nyílik az új gigatárlat. Az előző századfordulón két orosz nagyiparos, Szergej Scsukin és Ivan Morozov egy olyan francia festészeti gyűjteményt gyűjtött össze, amely világszerte is párját ritkítja. A budapesti tárlaton ebből az anyagból 55 festmény lesz látható – többek között Manet, Monet, Degas, Renoir, Matisse, Cézanne és Picasso művei -, amelyek már meg is érkeztek a Puskin Múzeumból Budapestre. A január 28-án nyíló tárlat anyaga 60 év festészetét öleli fel, s felfogható egy rövid művészettörténeti összefoglalásnak is.

Februárban pedig mindeközben még tart az október végén nyílt Botticellitől Tizianóig című kiállítás is. Így azon ritka alkalomnak lehetünk tanúi, amikor egy épületben látható egy átfogó reneszánsz és egy szintén átfogó modern kiállítás. Leonardo Hermelines hölgye és Picasso egy épületen belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik