Élet-Stílus

Kezd magához térni az ingatlanpiac

További csökkenést már nem vár az ingatlanpiac, a résztvevői inkább a stagnálást valószínűsítik a következő fél évre. Az ingatlanberuházások élénkülésére még várnunk kell, az ingatlanforgalom 2010-ben kismértékben növekedhet.

Az ingatlanpiacon 2009-ben folytatódott az előző évben megkezdődött strukturális átrendeződés, vagyis a lakásépítés és forgalmazás dinamikája mérséklődött, az egyéb épületek építése és az infrastrukturális fejlesztések kisebb mértékben növekedtek.

Még várat magára a növekedés

A következő fél évben stagnálásra számíthatunk az ingatlanpiacon. A külföldi- és belföldi befektetői csoportok keresletnövekedésében egyelőre nem reménykednek a szakemberek, hiszen az ingatlanpiacról és az ingatlanalapokból is kivonult mind a bel- mind a külföldi tőke – mutat rá az Ecostat ingatlanbarométere.

A prognózisok szerint a lakosságon belül leginkább azok vásárolnak ingatlant az elkövetkező hat hónapban, akik már régebben eltervezték, van készpénzük, illetve „mernek” hitelt felvenni. Többen felismerték azt a pozitív körülményt, hogy jelenleg olcsóbban juthatnak a kívánt lakáshoz, ingatlanhoz, mint amikor nagyobb a kereslet és magasabbak az eladási árak.

Csökkenő bérletdíjak

Az önkormányzatok a következő hat hónapban kevesebb beruházást, kevesebb felújítást és közműfejlesztést terveznek, mint az előző fél évben. A vállalkozások ingatlanfejlesztési szándéka a következő hat hónapban kismértékben növekszik.

A bérleti díjak jövőbeni változásának megítélésekor a vizsgált ingatlantípusok többségénél jellemzően csökkenést várnak a forgalmazók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik