Élet-Stílus

Kézilabda: középdöntőben bízva

A középdöntőbe, azaz a 12 közé jutás a minimális elvárás a magyar férfi kézilabda-válogatottal szemben a kedden rajtoló és január 31-ig tartó ausztriai Európa-bajnokságon, a játékosok azonban bíznak benne, hogy a legjobb hatig is eljuthatnak.

A 16 csapatos kontinensviadalnak vannak esélyesei, ám egyetlen induló sem lebecsülhető. A magyarok az olimpiai és világbajnok franciák ellen kezdenek, következnek az olimpiai bronzérmes spanyolok, akik ráadásul nagy erőfeszítéseket tesznek Nagy László megszerzésére. A világklasszis barcelonai átlövő pihenőre vágyott, ezért nem lesz ott az Eb-n, az pedig a jövő zenéje, hogy tényleg hazát vált-e. A harmadik csoportrivális az a cseh együttes lesz Bécsújhelyen, amely az utóbbi időben több élgárda skalpját begyűjtötte. A kvartettből az első három jut a középdöntőbe.
“Reálisan nézve a franciák ellen nincs sok sanszunk, és a másik két együttessel szemben kell megszerezni a továbbjutáshoz szükséges pontokat. Persze a világbajnok ellen sem adjuk magunkat olcsón. Bízunk benne, hogy Bécsújhelyre sok szurkolónk kilátogat, és segít minket” – fogalmazott Csoknyai István, aki szövetségi kapitányként először ül világeseményen a kispadon. A volt kiváló játékos a sérülések miatt csak szombaton dönt arról, ki lesz a 16 utazó. A kézműtéten átesett Császár Gábor és a vádlipanaszokkal kezelt Katzirz Dávid szereplése kérdéses.

A kapuban nincs kérdés, Fazekas Nándor és Puljezevics Nenad az Eb legjobb kettősét alkothatja. A jobb szélen Iváncsik Tamás egyre inkább bizonyítja nemzetközi klasszisát, míg Gulyás Péter remekül helyettesíti. A jobbátlövők között Laluska Balázs remek formában van, az Eb-t felvezető bécsújhelyi Interwetten Kupán a válogatott egyik legjobbja volt. Társa, Krivokapics Milorad szintén képes meccseket eldönteni.

Ami az irányítókat illeti, Csoknyai bízik benne, hogy Császár Gábor ott lehet az Eb-n, mert nélküle csak Eklemovics Nikola számít vérbeli játékmesternek. Nagy Kornél fiatal még, ugyanakkor ő több poszton is bevethető.

A beállósoknál Gál Gyula kiheverte csapatváltását, és bizonyítja, hogy a Veszprém után Tatabányán is képes remek játékra. Schuch Timuzsin a román Constantában rendre komoly Bajnokok Ligája-meccseken edződhet, fizikai ereje – 197 cm-es magasságához 108 kg izom párosul – pedig komoly gondot okoz a védőknek. Zubai Szabolcs ugyanakkor abban jó, amiben Schuch kicsit gyengébb: fürgeségben, mozgékonyságban.

A balátlövő poszton szintén minden adott a jó szerepléshez. Ilyés Ferenc a német Bundesligában bizonyít, míg Putics Barna nemrégiben került a földrész legerősebb pontvadászatába. Katzirz Dávid és Grebenár Gábor szintén jól tudja tehermentesíteni a sorban előtte lévőket.

A balszélen Iváncsik Gergőben és Törő Szabolcsban lehet bízni.
A játékosok remélik, hogy hasonlóan eredményes játékkal rukkolnak elő, mint egy éve a horvátországi vb-n, amikor is hatodik lett a válogatott. Ha nekik lesz igazuk, akkor az már pénzjutalomban is megmutatkozik. Az elnökség ugyanis az első hat helyet díjazza: az aranyérem 15, az ezüst 12, a bronz 10, a negyedik hely 7, az ötödik 5, a hatodik pedig 4 millió forint prémiumot ér.

Amennyiben a csoportból sikerül a továbblépés, Innsbruckba utazik át a gárda, és ott találkozik majd a német-svéd-lengyel-szlovén négyes három legjobbjával. Az Eb másik nyolc együttese – Oroszország, Horvátország, Norvégia, Ukrajna, illetve a címvédő Dánia, továbbá Izland, Szerbia és Ausztria közül – talán csak a házigazda lóg ki a sorból, és várhatóan nem igazán tud majd beleszólni a legjobbak küzdelmébe.

a magyar keret és program

Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Puljezevics Nenad (TSV Hannover-Burgdorf)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)

Jobbátlövők: Krivokapics Milorad (Pick Szeged), Laluska Balázs (Cimos Koper)

Irányítók: Császár Gábor (Chambéry), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunaferr)

Beállósok: Gál Gyula (Tatabánya Carbonex), Schuch Timuzsin (HCM Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Katzirz Dávid (Pick Szeged), Putics Barna (Minden)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (JD Arrate)

A magyar válogatott csoportmeccsei
Kedd:
Franciaország-Magyarország 20:15 (Sport1)

Szerda:
Spanyolország-Magyarország 20:15 (Sport1)

Péntek:
Magyarország-Csehország 20:15 (Sport1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik