Élet-Stílus

Fej-fej mellett a kajak-kenu és az úszás

Az elmúlt tíz év olimpiai és világbajnoki szereplései alapján a kajak-kenu az évtized legeredményesebb magyar sportága, melyet a vívás és az úszás követ a sorban.

A magyar olimpiai bizottság (MOB) adatai szerint 2000-től 2009 végéig a kajakosok és kenusok összesen 418 pontot szereztek ötkarikás játékokon és világbajnokságokon olimpiai számokban. A vívók 192-t, az úszók pedig 154-t. Utóbbi sportágban az előző kettővel szemben csak minden második évben van vb, így 2002-ben és 2006-ban nem rendeztek olyan világversenyt, amelyen a versenyzők gyarapítani tudták volna érmeik, helyezéseik számát.
A lista negyedik helyén a birkózók állnak (98 pont), az öttusa (76) az ötödik, a vízilabda (63) pedig a hatodik.

A csapatsportágakat tekintve a vízilabda az első, köszönhetően többek között a legutóbbi tíz év során a férfiak által szerzett három olimpiai és egy világbajnoki, illetve a nők egy vb-aranyérmének. A második – s egyben a póló mellett az egyedüli másik pontszerző – a kézilabda (25 pont) ebben a sorrendben.

Az idei rangsorban a kajak-kenunak “meg kellett osztoznia” az első helyen az úszókkal. A római világbajnokságon hat érmet köztük két aranyat begyűjtő úszók éppen úgy 35 pontot szereztek, mint a kajak-kenusok a kanadai Dartmouth-ban rendezett vb-n az olimpiai számokban. A vívók a harmadik helyen végeztek 17 ponttal, a cselgáncsozók a negyedikek 13-mal, az öttusázók az ötödikek 10-zel, s a birkózók a hatodikak 9-cel.

A pontok alapján felállított rangsornál figyelembe kell venni – túl a csapat, illetve az egyéni sportok különbözőségén -, hogy például atlétikában 47, úszásban 34, birkózásban 17, kajak-kenuban 12, vívásban tíz, öttusában pedig csak 2 olimpiai szám van.

A MOB az olimpiai pontozás alapján készítette a listát, azaz a győzelemért 7, a második helyért 5, a harmadikért 4, a negyedikért 3, az ötödikért 2, a hatodikért pedig 1 pont jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik