Élet-Stílus

Folytatódhat a Mindentudás Egyeteme

Kétéves pihenés után új formában, a Norvég Alap pénzügyi segítségével élesztenék újra a Mindentudás Egyeteme ismeretterjesztő sorozatot. Megszületett a műsort készítő kht. tulajdonosainak vitáját lezáró megállapodás - írta a Népszabadság.

Mostanáig úgy tűnt, hogy személyi és koncepcionális ellentétek miatt a projekt kútba esik. Most végre pont került a folytatás feltételeit rögzítő megállapodásra, de már csak 16 hónap maradt a támogatási szerződés teljesítésére, a 16 műsorblokk elkészítésére.

A Mindentudás Egyeteme Kht. – amely időközben kft.-vé alakult – idén egy új műsorötlettel pályázott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ) a Norvég Alap támogatása érdekében. A sikeres pályázatban egy olyan televíziós sorozat szerepel, amely 16 tematikus blokkból áll, minden blokkhoz egy előadás, egy riport és egy szakértői vita tartozik. A témák a kortárs alkalmazott tudomány legnépszerűbb topikjait járják körül. A pályázaton a kft. 700 millió forintot nyert.

A megállapodás immár megszületett, a műsor időben el fog indulni, az MTA azonban ragaszkodik ahhoz, hogy olyan garanciákat kapjon, amelyek biztosítják az új műsorfolyam szakmai és tudományos színvonalát – mondta Pálinkás József, az Akadémia elnöke. Hozzátéve: ezt a garanciát az jelentheti, ha az MTA képviselője megfelelő súlyú helyet kap a kft. menedzsmentjében.

A Népszabadság úgy tudja, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is igyekszik nyomást gyakorolni a történet szereplőire a mielőbbi megegyezés érdekében, a szervezetnél ugyanis attól tartanak, hogy ha egy-két hónapon belül nem kezdődik el a műsorok gyártása, akkor kifutnak az időből. Ebben az esetben a pénzt vissza kellene fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik