Élet-Stílus

Szoftverfrissítés helyett repülőre költik az IT-pénzt

Az európai üzletemberek az irodai szoftver korszerűsítése helyett inkább komfortosabb repülésre és TV-előfizetésre költenek. Az európai vállalkozások több mint kétharmada (72 százalék) még mindig a Microsoft Windows XP-t használja, és csak 15 százalékuk váltott Vistára.

Az európai vállalkozások több mint egyharmadánál (35 százalékánál) leginkább a hackerek miatt aggódnak a vezetők – derül ki a Symantec felméréséből. A tanulmány eredményei arra is rámutatnak, hogy az európai informatikai döntéshozók az elmúlt három évben nagyobb arányban bővítették TV-előfizetésüket (45 százalék), vagy utaztak magasabb osztályon a repülőn (35 százalék), mintsem hogy irodai szoftverüket korszerűsítették volna.

Az 1400 brit, francia, német és olasz informatikai döntéshozó megkérdezésével zajlott Symantec vizsgálat rámutatott, hogy a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak forrása az új szoftvermegjelenések körülötti sajtóvisszhang. Az európai vállalkozások közel kétharmada (62 százalék) vallotta, hogy a negatív sajtóvisszhangnak szerepe volt a frissítéssel kapcsolatos döntésében.Az európai cégek meglehetősen óvatosan közelítenek az új változatokra való áttéréshez, ezt azonban igencsak sokféle okból teszik. A németországi vállalkozások egyharmada (34 százalék) azon a véleményen van, hogy inkább csak akkor korszerűsít, ha annak elmaradása veszélybe sodorná őket, vagy problémát okozna. A megkérdezett olasz vállalkozások negyede (26 százalék) inkább megvárja, amíg a piac nagy része már frissített, és a technológia biztonságossága beigazolódott. A francia vállalkozások 26 százaléka csak akkor vág bele a frissítésbe, ha ez nem lassítja le a számítógépeket.

„Érdekes látni a kulturális különbséget, hogy hol miért aggódnak, és meddig késleltetik ezek a beruházásokat. Az európai vállalkozások negyede (27 százalék) állította, hogy legalább további 12 hónapig nem korszerűsít. A német cégek azonban derűlátóbbak, kevesebb mint egyötödük (19 százalék) nem tervez beruházást.”

A brit vállalkozások egy kicsit optimistábban közelítenek az irodai szoftverek korszerűsítéséhez, a cégek egyötöde (22 százalék) állítja, hogy lépést akar tartani a mai technikával, és ezért korszerűsít. Ugyanakkor másik 21 százalékuk inkább megvárja, hogy másoknál hogyan válik be az.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik