Élet-Stílus

Hiller: oktatás nélkül nem oldható meg a cigánykérdés

Az oktatás és a kultúra hosszútávon hatásosabb megoldást kínál a cigánykérdés magyarországi megoldására, mint a populista, szélsőséges ideák – mondta az FN.hu-nak Hiller István kultuszminiszter, aki szombat este New Yorkban személyesen vett részt az Amerikában zajló magyar kulturális évad egyik záró rendezvényén.

„A magyarországi romák kérdése elsősorban oktatási kérdés. Oktatással ezt kizárólag nem lehet megoldani, de oktatás nélkül szinte biztos, hogy lehetetlen” – fogalmazott Hiller István a New York-i Symphonyspace-ben rendezett telt házas rendezvényen, amelyen magyar cigányművészek léptek fel színes bőrű amerikai zenészekkel közös koncerten.

A Fire+Fire névre hallgató, a cigányság és a fekete amerikaiak zenei kultúrájából felépített műsor több száz fős közönsége hallatlan lelkesedéssel fogadta a magyar kulturális évad egyik utolsó nagyszabású műsorszámát. A nyolc magyar zenészt (például a Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Bélát és Szalóki Ágit is soraiban tudó fellépőket) és hat amerikait felvonultató koncert végén a helyiek vastapssal, felállva köszöntötték a résztvevőket. Voltak olyanok is, akik a műsor végén a színpadon közösen táncoltak a zenészekkel.

A 700 millió forintos állami költségvetésre is támaszkodó nagyszabású rendezvénysorozatnak még 2010-ben is lesznek programjai Amerikában, de a miniszter látogatása egyfajta hivatalos lezárásként is értelmezhető. Hiller István azt nyilatkozta az FN.hu New York-i tudósítójának, hogy a magyarországi szélsőséges csoportok (Jobbik és erőszervezete, a gárda) nem tudnak logikus és hatékony alternatívával szolgálni a cigányság helyzetének megoldására. „Nem lehet a cigánykérdést szélsőséggel vagy populizmussal megoldani. Pillanatnyi népszerűséget lehet csiholni ebből, de ez Közép-Európa történetében mindig tragikus végkifejletet eredményezett” – fogalmazott.

„Én hiszek az oktatás és a kultúra erejében. Azt is látom a világban, hogy ez az, amely sok esetben meghatározó. Nem olyan, mint a tőzsde. (…) Az oktatás egy hosszú távú befektetés” – hangsúlyozta Hiller.

A kultuszminiszter arra a kérdésre, hogy vajon hány év múlva lehet Magyarországnak roma származású közjogi méltósága, azt felelte: „Ahogy Amerikában is hosszú folyamat volt ez, így odahaza sem lesz ez másként. Talán felesleges is évet mondani. Én azt szeretném, hogy a tehetség, a rátermettség és az elismerés ne ahhoz kötődjék, hogy ki hova született, hanem ahhoz, hogy az országát hogyan tudja szolgálni” – fogalmazott a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik