Élet-Stílus

Három elefánt a Nyírségben

Az európai fajmegmentési program keretében három, a legszebb hölgykorban lévő ázsiai elefánt érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. Rövidesen az árván maradt afrikai elefántbébi is pótmamát kap: ma egy kecskével és egy dromedárral él együtt.

A három orrmányos hölgy lesz az indonéz szigetvilág dzsungeleit idéző Zöld Piramis első lakója – közölte a Nyíregyházi Állatpark. Ezzel a Sóstó Zoo dicsekedhet Magyarország legnagyobb elefánt- és vastagbőrű gyűjteményével: Hazánkban egyedül a nyíregyházi, és egész Európában is mindössze tíz állatkert tart egyszerre afrikai és ázsiai elefántokat.

A három elefánthölgy (forrás: Sóstó Zoo)

A három elefánthölgy (forrás: Sóstó Zoo)

Az elefántgondozói munka az állattartás szakmai csúcsát jelenti. A rendkívül intelligens, matriarchális csoportban élő állatok gondozása ugyanis óriási kihívást jelent. Az orrmányosok nem fogadnak el akárkit gondozójuknak, a park munkatársainak ki kell vívniuk szemükben a „főtehénnek” járó tiszteletet. Az állatok minden rezdülését ismerniük kell, ne feledjük, hogy háromtonnás hölgyekről van szó – mondta el az FN.hu-nak Révészné Petró Zsuzsa, a Sóstó Zoo osztályvezetője.

Gondozói tanítgatják Jumaanet (forrás: Sóstó Zoo)

Gondozói tanítgatják Jumaanet (forrás: Sóstó Zoo)

Nyíregyházán nyolc szakember foglalkozik az elefántokkal, közöttük Takács Zoltán főgondozó osztja ki a feladatokat. Az ázsiai elefánt szelídebb afrikai rokonánál, a munka velük úgynevezett Direkt contacttal folyik, ami közvetlen kapcsolataot jelent állat és ember között. A vadabb afrikai elefántoknál kezdetben protektív kontaktot alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy rács választja el a gondozót az orrmányostól.

Nagyon szoros bizalmi viszonyt kell kialakítaniuk, megtanítják őket vezényszóra kiadni a lábukat, orrmányukat a rácson, nyissák ki a szájukat, ami később az orvosi vizsgálatok miatt fontos. Gyakran csípkedik a fülük mögötti bőrt, hogy később nyugodtan viseljék az injekciók, a vérvétel okozta tűszúrásokat. A szakember szerint jövőre odáig jutnak az idomítással, hogy a látogatók kipróbálhatják, milyen elefántháton utazni.

Jumaane, gondozói és barátai (forrás: Sóstó Zoo)

Jumaane, gondozói és barátai (forrás: Sóstó Zoo)

Rövidesen újabb vastagbőrű érkezik Nyíregyházára. Augusztus 20-án ugyanis a lépében képződött daganat miatt elpusztult a kétéves afrikai elefánt bika, Jumaane anyja. Jumaane gyakorlatilag még bébi, a természetben négy éves koráig együtt él a csoporttal, szüksége van társra és gondoskodásra. Jelenleg gondozói 24 órás „pótmamai szolgálatot” látnak el mellette, és magányát mérséklendő egy kameruni törpekecskével és egy dromedárral osztja meg szállását. Hamarosan azonban megérkezik Jumaane pótmamája, akiről Révészné Petró Zsuzsa még nem árult el részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik