Élet-Stílus

Nincs egy súlycsoportban a Loki és a Fiorentina – videó

Posztonként vetettük össze a kedd este egymásnak eső Debrecent és Fiorentinát, s kiderült, hogy az olasz csapat mindenben jobb a magyarnál. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Loki eleve esélytelen, viszont már a pontszerzés is bravúr lenne.

Kapusok: Debrecen-Fiorentina 0-1

A kapusposzton már is előnyt szerzett az összevetésben a Fiorentina, miután egyese, Sebastien Frey napjaink egyik legjobb hálóőre, kiváló reflexszel megáldott játékos, akinek a méretei is tekintélyt parancsolóak, 190 centiméter magasra nőtt, versenysúlya pedig 85 és 90 kilogramm között van.

Biztos pont a kapuban

Nyilván nem csupán ezért, de tény, hogy meglehetősen nehéz neki gólt lőni: az olasz bajnokságban nyolc mérkőzésen mindössze ötször kapitulált, a Bajnokok Ligájában a Liverpool képtelen volt túljárni az eszén, és a Lyon is csak egy gólt tudott ellene felmutatni. Ezzel szemben Vukasin Polekszics négyet kapott a francia csapatól, persze ez nem csupán az ő bűne, ámbátor egy-két gólban azért „benne volt”. Persze a montenegrói is jó kapus, nagy védésekre is képes – könnyen meglehet, hogy ma este is szüksége lesz a bravúrokra.

Védők: Debrecen-Fiorentina 0-1

A Fiorentinára valóban igaz az olaszok csapatokkal kapcsolatos közkedvelt hiedelem, miszerint a védekezés az egyik legnagyobb erősségük. A 31 éves Gianluca Comotto kivételével mindenki szerepelt már hazája válogatottjában, a hátsó alakzat vezére pedig az az Alessandro Gamberini, aki 2004-ben U21-es Eb-t nyert a korosztályos válogatottal. A piaci értékét 13 millió euróra becsülik, ami önmagában több mint a debreceni kereté.

Kedden várhatóan Comotto, Alessandro Gamberini, Dario Dainelli és Manuel Pasqual négyes kezd a védelemben. A nyolc olasz bajnoki fordulóból ötöt megúsztak kapott gól nélkül a lilák, igaz többnyire a kiscsapatok ellen húzta le a rolót a hátsó alakzat. Az AS Roma hármat vágott szeptember végén a Fiorentinának, és most hétvégén a Juventus is betalált Frey kapujába.

Gamberini Fernando Torresszel is elbánt

A DVSC védelme – változó összetételben – eddig tíz gólt kapott a Soproni Ligában (a kaposvári négyes jelentősen lerontja a statisztikát…), a BL-ben pedig nyolc mérkőzés, kilenc gól a mérlege, Levadia Tallinn elleni párosmeccset, illetve a Levszki Szófia elleni hazai visszavágót is „nullával” hozta le. Kedden este a sérülések miatt (Máté Péter és Mészáros Norbert) feltehetően Szélesi Zoltán, Fodor Marcell, Komlósi Ádám és Leandro összetételű védelem igyekszik megállítani a firenzei rohamokat. A pont sajnos egyértelműen az olaszoké, akik a Liverpoolt nullára verték, és a Lyontól is csak egyet kaptak.

Nagy a különbség

A Fiorentina 25 fős keretének értékét 167,5 millió euróra becsüli a transfermarkt.de, miközben a magyar bajnok Debrecen játékosállománya az internetes szaklap szerint csupán 11,5 millió, azaz 14 és félszer kevesebb.

A pályán nyilván nem elsősorban ez dönt (különben is az euró kötegek nem tudnak gólt lőni), az óriási különbségből fakadóan azonban még a pontszerzés is bravúrral érne föl.

A legpiacképesebb debreceni labdarúgó a jobbhátvéd Bodnár László, a firenzei együttes legdrágább játékosa pedig a román Adrian Mutu – 1,75, illetve 25 millió euróval.


Középpálya: Debrecen-Fiorentina 0-1

Az olaszok középpályája rendkívülien masszív, amit ékesen bizonyít, hogy a nyáron a Juventustól megvásárolt Marco Marchionni feltehetően a kispadon kezd. A középpályán a rutinos, 17-szeres válogatott Cristiano Zanetti irányít, rajta kívül a fiatal, óriási tehetségnek tartott, s a Squadra Azzurában már bemutatkozó Riccardo Montolivóra kell nagyon odafigyelniük a debrecenieknek, még akkor is, ha a gólokkal fukarkodnak a Fiorentina kezdőjében várhatóan szereplő középpályások.

Montolivóval jó lesz vigyázni

A debreceni oldalon Szakály Péter, Varga József, Kiss Zoltán és Czvitkovics Péter egyaránt technikailag képzett, rendkívül hasznos, nagy munkabírású futballista, ráadásul az utóbbi három a kapu előtt sem jön zavarba. Hajlottunk arra, hogy döntetlenre „hozzuk ki” ezt a posztot, a mérleg nyelve mégis az olaszok felé billen, elsősorban a nagyobb nemzetközi rutin miatt.

Csatárok: Debrecen-Fiorentina 0-1

A csatárposztot illetően nem volt nehéz eldönteni, hogy melyik csapat a jobb. A Fiorentina minimum európai klasszis csatárokat tudhat a soraiban: Alberto Gilardinót és Adrian Mutu valamennyi csapatban örömmel látnák – és akkor még nem beszéltünk a montenegrói Stevan Joveticről. A 19 esztendős játékos a Serie A-ban három, a BL-ben két gólnál jár, külön érdekesség, hogy a Puskás Stadionban honfitársa kapuját rohamozhatja majd.

Firenze új kedvence: Jovetic

Gilardinónak és Mutunak az európai kupasorozatban még nincsen gólja, a bajnokságban viszont részükről is beindult a termelés: előbbi három, utóbbi egy gólt szerzett az olasz fronton.

A góllövést illetően a Loki a legutóbbi két bajnokiján, illetve kupameccsén összesen 16-szor talált az ellenfelek kapujába, ugyanakkor ez a BL-ben még ez egyszer sem sikerült. A DVSC kedden este két támadóval játszik, Adamo Coulibaly társa elvben Rudolf Gergely, ám meglehet, hogy betegsége miatt a válogatott támadó nem játszhat, ez esetben Laczkó Zsolt próbálhatja meg zavarba hozni Freyt és a Fiorentina védelmét.

Végeredmény: Debrecen-Fiorentina 0-4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik