Élet-Stílus

Nagy port kavartak a Holdon

Sikeresen, s a terveknek megfelelően becsapódott a Hold déli pólusa közelében egy kráterbe a NASA rakétája - közölte az amerikai űrhajózási hivatal.

A 2,3 tonnás Centaur egy puskagolyó sebességének a kétszeresével csapódott be a Cabeus-kráterbe, hogy minél több port kavarjon fel, amelyet azután egy másik szonda elemzett vízjég után kutatva.

Négy perccel később ez a 890 kilogrammos, négy kamerával és öt mérőműszerrel felszerelt, a kirepülő anyagfelhő összetételét mérő LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) szonda is becsapódott a kráterbe – közölte a NASA.

Előtte azonban a fedélzeti műszereknek sikerül meghatároznia a felcsapódó por összetételét. A LCROSS-nak arra is volt ideje, hogy elemzésre továbbítsa a Földre az így szerzett adatokat. Ez utóbbi feladat néhány napot vesz majd igénybe – közölte Anthony Colaprete, a misszió tudományos vezetője. Charles Bolden, a NASA vezetője gratulált a misszióért felelős munkatársaknak.

Nagy port kavartak a Holdon 1

“Külön köszönet a NASA Daniel Andrew vezette csapatának, amely fantasztikus munkát végzett, kis költségű űrhajóval, amely figyelemreméltó feladatot látott el” – mondta Bolden.

A LCROSS-misszió költsége 79 millió dollár volt. A LCROSS űrszondát a LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) szondával együtt júniusban indították Atlas-5 kétfokozatú hordozórakétával Floridából. Az összesen 579 millió dollárba kerülő két szonda feladata, hogy előkészítse az amerikaiak visszatérését a Föld egyetlen kozmikus kísérőjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik