Élet-Stílus

Szeged kaphatja a szuperlézert

Magyarország, Csehországgal és Romániával közösen elnyerte a jogot arra, hogy prágai, bukaresti és szegedi helyszínnel megépítse az európai unió lézeres kutatóközpontját – jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön a Tisza-parti városban.

A tudományos nagyberuházás teljes költsége 500 millió euró, ennek 40 százaléka jut a szegedi fejlesztésekre, ezt a kormány az unió strukturális alapjának forrásaiból, illetve részben az innovációs alapban erre a célra tartalékolt összegből fedezi – mondta a csütörtökön Prágában született döntésről tartott sajtótájékoztatón a kormányfő.

A 2011 és 2015 között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 10 hektáros ingatlanán megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a csongrádi megyeszékhely lehet a világ lézerkutatásának egyik központja – közölte Bajnai Gordon.

A miniszterelnök elmondta: a kormány, a város és az egyetem képviselőinek részvételével létrehozza azt az irányító testületet, amely a tudományos projekt megvalósítását koordinálja. Botka László (MSZP) szegedi polgármester hangsúlyozta, az unió első ízben döntött úgy, hogy egy tudományos nagyberuházását egy újonnan csatlakozott országban valósítja meg.

A szegedi központ – amelynek megépítése a város történetének egyik legnagyobb fejlesztési beruházása lesz majd – háromszáz kutatót és hatszáz főnyi kiszolgáló személyzetet foglalkoztat majd – tudatta a politikus, aki hozzátette: a kormány a beruházáshoz és a központ 25 éves működtetésére szükséges hazai források biztosítására is garanciát vállalt.

Szabó Gábor, az SZTE rektora közölte, az egyetem készen áll a projekt befogadására, amely az intézmény történetében olyan mérföldkő, mint amilyen legutóbb Szent-Györgyi Albert Nobel-díja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik