Élet-Stílus

Bujtor István filmjei a nyolcvanas évek álmai voltak

A magyar Bud Spencerként is ismert Bujtor István rengeteg híres filmben szerepelt, de mégis Ötvös Csöpiként vált híressé az ország számára a Pogány Madonnából és a folytatásaiból, ezek a filmek ugyanis a nyolcvanas évek álmait testesítették meg.

Bujtor Istvánt az ország leginkább Ötvös Csöpiként ismerte a Pogány Madonna című 1980-as filmjéből, pedig akkora már rengeteg filmben játszott szerepeket, mint például a Sándor Mátyás, a Talpuk alatt fütyül a szél, A Pendragon legenda, Az oroszlán ugrani készül, A kőszívű ember fiai.

A Pogány Madonna és utána a további részek, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, és a Hamis a baba című krimi vígjátékok annyira jól eltalálták a rendszerváltás előtti Magyarország nyugatra tájolódó álmait, hogy igazi kordokumentumok lettek. Ezekben látható például először dobozos sör, amit az egyik vitorlásról hajítanak át a másikra.

Hobbija egyébként pont a vitorlázás volt, amelyben hatszoros magyar bajnoki címet ért el. Hajója ugyancsak legenda volt, az 1936-ban épített Rabonbán.

KÉPGALÉRIA

KÉPGALÉRIA

A színművész, filmrendező és forgatókönyvíró a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte diplomáját 1965-ben, ahol többek között Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök is az évfolyamtársa volt. Vele jó barátsága a mai napig megmaradt, 2002. augusztus 20-án, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje díj átadásakor baráti csókkal köszöntötték egymást.

Diplomaszerzése után egy évre rá a győri Kisfaludy Színházhoz került, majd 1968-ban a fővárosi József Attila Színház kötött vele szerződést. 1971-től a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1976-tól a budapesti Vígszínház tagja lett. 1978-ban került a Mafilmhez. 1989-től kilenc éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, majd 1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője. Filmszerepein kívül Bud Spencer magyar hangjaként is ismert. 2008. január 1-jétől a veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

Eredeti neve Frenreisz István volt, amit színész pályája elején változtatott meg, mert saját állítása szerint nem érvényesülhetett volna egy ilyen nehezen ejthető névvel. Testvére Frenreisz Károly zenész, féltestvére Latinovits Zoltán színész. Ő maga pedig Gundel Károly unokája, és Gundel Katinka fia volt. Első felesége Perényi Eszter és fia Bujtor Balázs hegedűművészek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik