Élet-Stílus

Kétszeri halasztás után lőtték fel az űrsiklót

Kedden egy váratlan vihar miatt napolták el a Discovery amerikai űrrepülőgép indítását. A szerdai start pedig azért maradt el, mert időközben egy üzemanyagszelep meghibásodását észlelték. A mostani start az előre kijelölt időpontban, rendben zajlott le.

A Discoveryn hét űrhajós utazik a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legénység egyik tagja svéd: az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Christer Fuglesang.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A Discovery főként tudományos berendezéseket és a huzamosabb időn át az ISS-en tartózkodó asztronautáknak szánt használati eszközöket – új hálófülkéket, egy futópadot és egy fagyasztóládát – szállít az űrállomásra. Az utat 13 naposra tervezik. Az űrhajósok összesen háromszor lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy szerelési és karbantartási munkákat végezzenek az űrállomás burkán.

A mostani csapat egyetlen női tagja, az amerikai Nicole Scott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik