Élet-Stílus

Amir Khan profi világbajnok lett

A 22 éves brit Amir Khan szombaton Manchesterben megszerezte első WBA profi vb-címét, miután pontozással legyőzte a 31 éves ukrán Andreas Kotelniket.

Khan (21 győzelem/1 vereség – 15KO-TKO), aki 17 évesen üstökösként tűnt fel a 2004-es Athéni Olimpián – ezüstérmet nyert, de később visszavágott a kubai Mario Kindelannak -, fáradhatatlanul támadott, tapasztalt ellenfele nem tudott kitartó támadást intézni ellenfele könyörtelen ökölcsapásaival szemben.

Az év elején a kolumbiai Breidis Prescott ellen 54 másodperc után „elfekvő” brit védőmunkáján érződött a Manny Paquiaót is csúcsra repítő Freddy Roach keze munkája – ukrán ellenfele ugyanis gyakorlatilag nem tudta megütni.

A kisváltósúlyba fellépő Khan nem lassult a növesztéssel, gyors kombinációira, megelőző ütéseire és kivételes lábmunkájára az ukrán címvédő nem talált megoldást, a találkozót követően az egykori nagy brit kedvenc, Prince Naseem Hamed is elismerően csettintett.

Khan a 22. meccsén ért fel a csúcsra (MTI/Archív)

Khan a 22. meccsén ért fel a csúcsra (MTI/Archív)

„Az idei egyik legjobb meccsen nyert, nem akármilyen ellenfelet legyőzve” – így Hamed. „Bátor volt, de ugyanakkor ésszel bokszolt. Nagyon lenyűgözött a teljesítménye.”

A brit ökölvívás reménységének teljesítményét két bíró 118-111, a harmadik pedig 120-108 pontra értékelte.

A mérkőzést a hét elején tartották volna Londonban, de a címvédő ukrán bokszoló betegsége miatt július 18-ra halasztották.

„Minden elismerésem Freddie Roaché. Az ő segítségével más, egy magasabb szintre kerültem. Így lettem világbajnok. A karrierem kezdetén vétett amatőr hibákat leküzdöttem. Még mindig fiatal vagyok, és remélem, nagy tettek előtt állok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik