Élet-Stílus

Csak baj volt a Pirate Bay-jel

A legnagyobb torrentoldal tulajdonosai úgy döntöttek, inkább pénzzé teszik sikeres, ám annál több megpróbáltatást jelentő vállalkozásukat. A meglehetősen nyomott árat talán ez is magyarázhatja.

7,8 millió dollárt, másfél milliárd forintot fizetettek az oldalért, amely az oldal népszerűségét tekintve elenyésző összeg. A vételár egyik felét készpénzben, másik felét részvényekben kapják meg a jelenlegi tulajdonos svéd fiatalok.

Az oldal története során számos hangos kritikát kapott a fáljcserélés metódusa miatt. Pár hónapja egy svéd bíróság ítélte egy év felfüggesztettre tulajdonosait, a szerzői jogok megsértése miatt.

A vevő személye viszont legalább ilyen meglepő, ugyanis a Global Gaming Factory netkávézókat üzemeltető cég a vásárló. A Global Gaming mint azt elnöke a hír kapcsán magyarázatként közölte, egy új üzleti stratégia a céljuk. Ennek érdekében nemrég felvásárolták a Peerialism, fájlcserélő és streaming technológiákat fejlesztő céget is. A cél, hogy a Pirate Bay ismertségét a Peerialism technológiájával kombinálva építsenek új céget.

A legfontosabb, egyben egy korszak végét mégis egyértelműen jelző változás, hogy nem lesz ingyenes az oldal. A jogtulajdonosoknak fizetünk – írja Pandeya a Global Gaming vezetője, hozzátéve: cserébe a letöltések gyorsabbak és jobb minőségűek lesznek.

Az üzlet tényét a Piraty Bay is megerősítette blogjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik