Élet-Stílus

A PC-iparba is beütött a válság

Rekordmértékben estek a személyiszámítógép-eladások az idei év első negyedében - írja az iSuppli piackutató cég.

A PC-eladások az első negyedév során 66,5 millió darabot értek el, amely 8,1 százalékos csökkenés az elmúlt évhez képest. A csökkenés még jelentősebb, ha a tavalyi év utolsó negyedévét vizsgáljuk. Ekkor mértéke 14,4 százalék. Az eredmény lényegesen rosszabb, mint a cég által jósolt 4 százalék.

Az iSuppli elemzője szerint bekövetkezett a fordulat, ami eddig nem volt érzékelhető PC-iparágban, a válság megérkezett – mondta Matthew Wilkins.

A leginkább az asztali számítógépek eladásai szenvedtek el visszaesést, ezekből 23 százalékkal kevesebb fogyott. Éles ellentétet mutat ugyanakkor a notebookok piaca, amely 10 százalékkal bővült.

A legnagyobb szállítók sorrendjében nem történt változás. A legnagyobb piaci részt a Hewlett-Packard (HP) tudhatja magáénak 19,7 százalékos hányaddal. A Dell 18,7 százalékos visszaesése az eladásokban viszont azt jelenti, hogy a tavaly ilyenkori 14,9 százalékos része 13,2 százalékra esett.

A két legnagyobbat az ázsiai „kicsik” követik az Acer, a Lenovo, és Toschiba, amely a leggyorsabban jött föl az utóbbi negyedévben 13,5 százalékos növekedést produkálva.

Az értékesítést a legjobban a “net+gép ajánlatok” húzzák, az internet-hozzáféréshez adott laptop vagy netbook konstrukciók – derül ki a tanulmányból. Ennek megfelelően a netbookpiac elképesztően fejlődik, a tavalyi 8 százalékos részesedés után idén az összes PC-eladások 14 százalékát adhatják.

Az Acer tajvani gyártó vezetője, JT Wang kijelentette, nem is számítanak sokkal jobb eredményekre egészen szeptemberig, amikor a hírek szerint megjelenik az új Windows.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, az egész technológiai ipar szenved. A korábbi várakozással szemben, miszerint az Acer friss belépőként az okostelefon-piacon 2,5 millió darabot lesz képes eladni 2010-ben, most úgy látja, ez a szám inkább az egymillióhoz közelít majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik