Élet-Stílus

Sasokat mentett az áramszolgáltató

Az ÉMÁSZ kosaras emelőjével mentettek meg három sasfiókát életveszélyessé vált fészkükből civil és állami természetvédők a Borsodban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai a múlt hétvégén a Borsodi Mezőségben végezték a parlagisas-fiókák jelölését, amikor felfedezték, hogy az egyik háromfiókás fészket tartó fát kidőléssel fenyegeti a viharos erejű szél. A mintegy 15 méter magas nyárfa töve egy korábbi gyújtogatás során megégett és meggyengült, így a fának az erős szélben már többméteres kilengése volt.

Meggyűrűzve (MTI)

Meggyűrűzve (MTI)

A természetvédők úgy ítélték meg, hogy bármelyik pillanatban kidőlhet, ami nagy valószínűséggel a fiókák halálát okozta volna. A jó kapcsolatra való tekintettel az MME az Észak-magyarországi Áramszolgáltató NyRt.–től (ÉMÁSZ) kért segítséget. Néhány órán belül a helyszínre ért a cég kosaras emelővel rendelkező munkagépe, és a szakemberek biztonságosan kiemelhették a három darab hathetes fiókát a veszélyeztetett fészekből.

A fiókákra jelölőgyűrűt tettek, hogy később is azonosíthatóak legyenek, majd áthelyezték őket egy mintegy 100 méterre található mesterséges fészekbe. A madarászok ezt követően tisztes távolból figyelték a szülők viselkedését és örömmel konstatálták, hogy azok elfogadták a kényszerű költöztetést, és folytatták fiókáik etetését az új lakhelyükön is. Remélhetőleg az új, stabil fészekben már átvészelik a fiókák az elkövetkező három hetet, miután már maguk is szárnyra kelhetnek.

Az új fészekben (MME)

Az új fészekben (MME)

A parlagi sas fokozottan védett madarunk, eszmei értéke példányonként egymillió forint. Az Európai Unió állományának 60 százalékát teszi ki a hazánkban költő mintegy 100 parlagisas-pár, így a faj európai megőrzésében kulcsfontosságú szerepünk van. A faj védelmével foglalkozó MME és a nemzeti park igazgatóságok már több évtizede együttműködnek az áramszolgáltató vállalatokkal a madarakat fenyegető áramütések elhárítása érdekében, de ez volt az első eset, hogy egy áramszolgáltató parlagisas-fiókák közvetlen megmentésében segédkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik