Élet-Stílus

Hatalmasat javult Cseh az új dresszel

Egy hónapon belül dől el, hogy használhatja-e Cseh László és a többi válogatott úszó a római világbajnokságon a Magyar Úszó Szövetséggel (MÚSZ) kizárólagos szerződésben álló Arena úgynevezett csodadresszét, amelyben már világcsúcs is született, de egyelőre a nemzetközi szövetség (FINA) nem engedélyezte viseletét.

E bejelentés azon a szerdai sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet a világcég képviselői tartottak a MÚSZ vezetőivel és több sportolóval közösen a Margitszigeten, a jövő évi Európa-bajnokság színhelyén. Az eseményen kiderült, hogy a háromszoros pekingi olimpiai ezüstérmes Cseh László délelőtt már kipróbálta élesben is az X-Glide elnevezésű szuperdresszt, és a tapasztalatai nagyon kedvezőek.

“Ez még annál is gyorsabbá tesz, mint az a szintén Arena-szerelés, amelyben a tavalyi ötkarikás játékokon úsztam. Belebújni is könnyebb, kényelmes, nincs benne szorító érzésem, amitől előzőleg tartottam. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy maximum 200 méterig segít, hosszabb távokon inkább már hátráltat, de még meg kell alaposabban tapasztalnom például 400 méteres vegyesen is. Ha ott nem válna be, van nadrágos változata is az X-Glide-nak, ami még jó lehet. Ha pedig mégsem, vagy végül netán nem engedélyeznék a használatát, akkor maradok a korábbi, jól bevált Arena-ruhámnál – így a válogatott kiválóság, aki mondandóját ezzel zárta: – Azt azért szögezzük le: versenyző is kell a dresszbe! Vagyis egy ilyen ruha könnyíthet, sokat segíthet, de az elvégzett munka, a tehetség mindig számítani fog.”

Az új dresszben (MTI)

Az új dresszben (MTI)

Hogy az egésztestes dressz hatása konkrétan milyen, arról Cseh és a többi Kőbánya SC-s versenyző mestere, Turi György így beszélt: “A Kőér utcában próbáltuk ki délelőtt a legújabb fejlesztésű modellt, és mondhatom, remek: Cseh Laci például 49 és fél másodperc alatt tudta le a 100 m gyorsot úgy, hogy korábban ebben az uszodában soha nem úszott 51 másodpercen belül! Ráadásul leterhelt állapotban van még ő is, és gyakorlatilag annyi volt a bemelegítés, hogy magukra húzták a X-Glide-ot.”

Az úszóruha ugyanakkor – amely a FINA támogatásában is szerepet vállaló amerikai Speedo cég hasonló, tavaly száznál is több világcsúcsot eredményező, a nemzetközi szövetség által engedélyezett típusát, az LZR Racert is lekörözi, annál is jobb idők elérését téve lehetővé – a FINA által módosításra visszaadott modellek között szerepel. Az Arena képviselői szerint egy hónapon belül derül ki, hogy a kellő finomítások után, amelyeket elvégeznek a modellen, rábólint-e a FINA, vagy nemet mond akkor is. Az MTI kérdésére Cristina Cantoni, a cég sportszponzorációs menedzsere azt válaszolta: ötven százalékos esélyt lát arra, hogy a nemzetközi szövetség engedélyezze az X-Glide-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik