Élet-Stílus

Nézzen vasúti gurítódombot! (videó)

A ferencvárosi pályaudvar a mai napig az egyik legnagyobb vasúti logisztikai központ. Itt van a híres gurítódomb, amellyel a tehervagonokat szortírozzák. Videó a Moldova által is leírt helyszínről.

“Ha meg akarja tanulni a vasutat, Ferencvárosban kell kezdenie. A Fradi az ország legnagyobb pályaudvara; ha leállna, megbénul az egész magyar vasút Záhonytól Hegyeshalomig” – írta Moldova György a hetvenes években az Akit a mozdony füstje megcsapott című riportkönyvében. Nincs ez másképp ma sem.

„Szakmai útra, úgynevezett vasúti kalandtúrára” invitálta az FN-t a MÁV. A kalandtúrának nem titkolt célja az volt, hogy bemutassák „azon törekvéseket, munkákat, pályaudvarokat, amelyek a magyar vasúti közlekedés biztonságos és szervezett, valamint összehangolt lebonyolítását hivatottak ellátni, markáns meghatározói a vasúti rendszernek.”

Ez állt a meghívóban, aminek nem tudtunk ellenállni. Így videokamerával felszerelkezve indultunk a Budapest Ferencváros pályaudvarra. Utaztunk vasúti személykocsival, megnéztük a híres gurítódombot, megkérdeztük, mennyire veszélyes a tehervagonok kézi szétszerelése, bekukkantottunk az irányítóközpontba. Megtudtuk mi az a tolatórádió, mozdonyrádió. A vasutasok bemutatták „a ferencvárosi pályaudvar funkcióját, az ott dolgozók felelősségteljes vasút-szakmai munkáját”.

A ferencvárosi pályaudvar madártávlatból (fotó: mti)

A ferencvárosi pályaudvar madártávlatból (fotó: mti)

„Nem csattan össze két vonat” – nyugtatott meg minket az egyik forgalomirányító.

Szentgyörgyi László és Verőcei Gábor videója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik