Élet-Stílus

Klasszisokat kell igazolnia Wengernek

Az Arsenal együttese négy éve nem nyert semmiféle trófeát, és idén is üres kézzel mehetnek nyaralni a játékosok. A fiatal tehetségekre építő londoni együttes trénerének nyáron több poszton is erősítenie kell a keretet, amely jelenleg nyomaiban emlékeztet csak a Thierry Henry-féle alakulatra.

Arsene Wenger csapatai mindig is szórakoztató focit játszottak, és az utóbbi években egyre inkább a látványos támadójátékra tevődött át a hangsúly. Az eredmények azonban kezdenek elmaradozni, és a francia mesternek idén nyáron tapasztalt játékosokat kell igazolnia, hogy tartani tudja a lépést a nagy négyes másik három tagjával (Manchester United, Liverpool, Chelsea).

arsene wenger sikerei az arsenallal

Premier League: 1998, 2002, 2004
FA-kupa: 1998, 2002, 2003, 2005
Ligakupa: 1998, 1999, 2002, 2004

“Nem elég szépen játszani, más is kell a sikerhez. Mi férfiak voltunk, ők gyerekek. Sokkal érettebbek vagyunk, mint a londoniak, s tapasztalat és önbizalom terén lényegesen jobban állunk – ez döntött” – nyilatkozta az Arsenalt a BL-ben megleckéztető Manchester United francia védője Patrick Evra.

Wenger csapata játszotta az elmúlt években a legszebb futballt Angliában, de ahogy Evra is mondta ez ma már nem elég. Az Arsenal kerete tömve ebben az idényben is tehetséges fiatalokkal, az viszont ténykérdés, hogy nincsen közöttük egyetlen igazi vezéregyéniség se.

Wengernek új játékosokat kell igazolnia (MTI/EPA)

Wengernek új játékosokat kell igazolnia (MTI/EPA)

Több poszton is erősödnie kell a csapatnak. Rögtön a kapuba érkeznie kell egy megbízható, rutinos játékosnak, aki a védelemnek is biztonságot adhat. Érthetetlen, hogyan kerülhetett Európa egyik legjobb csapatához Jens Lehmann vagy a jelenlegi elsőszámú kapus, Manuel Almunia. A német három meccsenként lepkézett legalább egyet, a spanyol pedig hihetetlen hullámzó teljesítményt nyújtott az idei szezonban is. Nem csoda, hogy a válogatottba sem hívták még meg a 32 éves portást.

A védelem, amely egykoron a Wenger-csapat erőssége volt (gondoljunk csak Tony Adamsra vagy éppen Martin Keownra) manapság a gyenge pont. A túl lassú Silvestre-nek nincsen helye a kezdőben, akárcsak a szezont csapatkapitányként kezdő Gallasnak. Az utóbbi ráadásul nyilvánosan összekapott a sokat bizonytalankodó Kolo Touréval, ami szintén nem tett jót a csapategységnek. A fiatalok mellé kell középre egy rutinos védő, aki adott esetben amolyan oliver kahnosan leordítja a társak fejét.

A középpályán és támadásban rengeteg a tehetséges játékos (Fabregas, Nasri, Walcott, Van Persie, Adebayor és Arsavin) a keretben. Viszont hiányzik egy Essien mentalitású védekező középpályás, aki végigrobotolja a 90 percet, és megszűri a támadásokat. Denilson, Diaby és Song nem Arsenal-szintű játékos. Hol van már Ljungberg, Pires, vagy éppen Vieira, akik ha kellett keményen odaléptek a meginduló támadóknak? A jelenlegi középpályások (Arsavin, Nasri, Rosicky, Fabregas) közül, fizikai adottságai miatt egy sem hozza a frászt az ellenfelekre.

A sérülések is alaposan visszavetették Wenger csapatát (MTI/EPA)

A sérülések is alaposan visszavetették Wenger csapatát (MTI/EPA)

Kreatív középpályásokban nincsen hiány, a támadósorba a távozását már sokadszorra kilátásba helyező Adebayor mellé vagy helyett kell egy befejezőcsatár. A rendkívülien balszerencsés Eduardónak, a fiatal Velának vagy Bendtnernek egyelőre a kispadon van a helye.

milliókat kerestek a wenger-fiúkon

A francia mester előszeretettel igazolt le szinte ismeretlen fiatalokat, akiket pár évvel később súlyos miliókért adtak tovább. Nicolas Anelkát 500 ezer angol fontért szerezték meg, két szezonnal később 22,3 milliót fizetett érte a Real Madrid. Egy 2007-es felmérés szerint Wenger volt az egyetlen Premier League tréner, aki hasznot hozott egyesületének az átigazolásokból.

Pénz lenne új játékosok leszerződtetésére, a Premier League egyik leggazdagabb klubjának a vezetése az elmúlt években többször is szabad kezet adott a mesternek. Hiába igazolhatna bárkit le Wenger, a francia edző inkább a fiatalokra épít. Az idei szezon végeztével azonban kénytelen lesz lépni, ha újra trófeákat akar nyerni a csapattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik