Élet-Stílus

Kanada elődöntős

A kissé álmosan kezdő, de a második harmadban már jobban játszó kanadai válogatott bejutott a svájci jégkorong-vb elődöntőjébe, miután 4-2-re legyőzte a szimpatikusan küzdő lett együttest.

A visszafogottabb tempójú és gól nélkül záródó első harmad után a kanadaiak felpörögtek. Előbb Fisher lógott meg egyedül, de az első félidőben is extázisban védő Masalskis védte lövését. A 27. percben viszont Heatley belepiszkált Roy átadásába, s máris vezettek a tavalyi ezüstérmesek.

A juharlevelesek tovább fokozták a nyomást, és Sotnieks kiállítása után Hamhuis megduplázta az előnyt. Úgy tűnt, eldől a találkozó, ám a lettek nem így gondolták; a kissé túl magabiztos kanadaiaktól elcsent koronggal Galvins szépített – emberhátrányban. A baltiak öröme azonban nem tartott sokáig, ugyanis 17 másodperccel később Stamkos a kapuba küldte Hamhuis kapusról kijövő lövését.

A lövéseket tekintve egyoldalú (4-22) második harmad után egy elszántabb európai csapat jött ki a jégre, és nem okozott csalódást: Vasiljevs hatalmas lövése beakadt, a kanadaiaknak viszont az újabb feltámadásra is volt gyors válasza, hisz Lombardi két perccel később ismét kétgólosra növelte előnyüket.

Újabb szimpatikus csapat búcsúzott: kiestek a lettek (MTI/EPA)

Újabb szimpatikus csapat búcsúzott: kiestek a lettek (MTI/EPA)

A hajrában a lettek mindent megpróbáltak – míg Vlasic és Heatley a kispadon csücsült, Masalskist is lehozták, ám 6 a 3 ellen sem sikerült újabb gólt lőniük

Maradt a 4-2, a pénteki kemény találkozóra tartalékoló Kanada sziporkák nélkül letudta a kötelezőt. A juharlevelesek a legutóbbi hét évben mindannyiszor eljutottak a világbajnokság elődöntőjéig, ezalatt háromszor (2003, 2004, 2007) ők lettek a világ legjobbjai.

A letteknek sincs szégyenkezni valójuk. Hét vb-találkozójukból négyet megnyertek, s idei teljesítményükkel legjobb vb-szereplésüket állíthatják be – 1997-ben újoncként és 2004-ben hetedikként zártak.

Jégkorong-vb, Svájc

3. negyeddöntő

Kanada-Lettország 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)
Gól: Heatley (27., gólpassz: Roy, Weber), Hamhuis (35., emberelőnyből; Stamkos, Doughty), Stamkos (38., ee.; Hamhuis), Lombardi (44., Armstrong, Coburn), illetve Galvins (38., Vasiljevs), Vasiljevs (42., Nizvijs, Sirokovs)
Kapusok: Mason 21 védés/23 lövés, ill. Masalskis 44/48
Lövések: 48, illetve 23
Kiállítások: 26 perc, illetve 24

A pénteki elődöntőkben:
Oroszország – Egyesült Államok 16:15
Kanada-Svédország vagy Csehország 20:15

Ajánlott videó

Olvasói sztorik