Élet-Stílus

Button: még jobb lehet a Brawn GP

A teszteken kiválóan szereplő Brawn éles helyzetben is bizonyított: kettős győzelmet aratott a 2009-es vb-sorozat első, ausztrál futamán. Az örömbe ugyanakkor némi üröm is vegyül, a csapatnál elbocsátásokra készülnek.

A világ, a nemzetközi sajtó kalapot emel a Brawn teljesítménye előtt. A Honda visszavonulása után árván maradt alakulat története meseszerű: a megszűnés elől sikeresen megmenekülve úgy elpáholta a mezőnyt Ausztráliában, ahogy csak kell…

A tavaly „eset-kelt” pilótapáros, Jenson Button és Rubens Barrichello már az időmérőn is lepipálta a riválisokat, a vasárnapi nagydíjon pedig a dobogó tetején, első két helyén zárt.

Buttont – aki a Hungaroringen elért 2006-os sikere után karrierje második futamgyőzelmét aratta – megszorítani sem nagyon lehetett, rajt-cél sikere könnyednek és teljesen megérdemeltnek mondható. Barrichellónak ugyanakkor nagy szerencséje volt.

„Nagyon kemény versenyen vagyok túl: nekem jöttek és én is megkocogtattam valakit. Azt gondoltam, az autónak annyi, az orrkup szétesett, a stabilitás megszűnt, de tudtam folytatni. Érzelmileg hullámzó, kemény, ugyanakkor fantasztikus futam volt. Az autónk pedig nagyon erős” – mondta a mezőny doyenje.

GÁLÉRIA

GÁLÉRIA

Button kiemelte, a simának tűnt győzelem dacára több van a csapatban, az autóban, mint ami Ausztráliában „kijött belőle”.

„Bámulatos nap volt, meg is érdemeltük a nehéz hónapok után. Könnyűnek tűnhetett a vasárnapi sikerünk, de nem volt az. Az autónk még mindig lehet jobb, ráadásul én is elkövettem néhány hibát, szóval ez még mindig nem a csúcsforma” – nyilatkozta a 29 éves brit pilóta.

„Hihetetlen, vagy annál is több, amit tettünk Melbourne-ben” – tette hozzá, a csapat vezetője és névadója Ross Brawn.
S valóban, a brackley-i istálló kettős győzelmét megelőzően újonc csapat meglehetősen régen, 1954-ben, a francia futamon szerezte meg az első és második helyet – akkor a Mercedes szállította a csodát Juan Manuel Fangio és Karl Kling révén.

Persze a Brawnnál sem minden fenélig tejfel: több száz fős elbocsátásra készülnek. „Nagyon sajnálatos, hogy ezt kell tennünk, de a szabályváltozások erre kényszerítenek, és ma már privát csapat vagyunk. Nagyjából hétszázan vagyunk jelenleg, de már bejelentettük a dolgozóknak, hogy körülbelül 430 főre csökkentünk, hozzávetőleg annyira, mint ahányan 2004-ben voltunk” – nyilatkozta vasárnap Nick Fry, a Brawn igazgatója.

Ugyanakkor van jó hír is: Richard Branson ugyanis szeretné elmélyíteni a partneri kapcsolatot. A Virgin az ausztrál futam előtt megkötött szponzori szerződés alapján versenyenként 250 ezer dollárral támogatja a Brawn GP-t, de ez hamarosan jóval nagyobb összegre emelkedhet, sőt a tulajdonrész vásárlása sem kizárt a Virgin részéről – írta a vezess.hu internetes szaklap.

—-Sajtóvisszhang—-

Anglia
The Sun:
„Jenson Button dicsőségre vezette a briteket. A sporttörténelem egyik legnagyobb visszatérését mutatta be, majd kijelentette, hogy úgy érzi magát, mint a mesében…”

Daily Mail:
„Button élvezi az F1-es mesét, miközben a Brawn GP hihetetlen idényrajtot produkált Ausztráliában. A brit egy olyan versenyt nyert meg, amelyről azt hitte, hogy el sem indulhat rajta.”

Daily Telegraph:
„Button egy szent társaságba lépett be vasárnap.”

The Times:
„Button lélekjelenléte a csúcsra repítette a Brawnt. A brit agyafúrt taktikával szerezte meg élete második futamgyőzelmét, amely egyben egy új korszak kezdete is lehet.”

The Guardian:
„Button véghezvitte a csodát Melbourne-ben. A lemenő nap fényével a szemében utasított maga mögé mindenkit, és két és fél éves csalódássorozatot zárt le a pályafutásában.”

The Independent:
„Button újjászületett, miközben a Brawn megmutatta oroszlánkörmeit. Meglepő sikere igazolta a riválisok félelmeit.”

Olaszország
La Gazzetta dello Sport:
„Óriási csalódás, K.O. és vörös riasztás a Ferrarinál. A Brawn kettős sikert aratott, ám ez csak április 14-én bizonyosodik be. De az már most biztos, hogy ez a nyitány igazi katasztrófa volt a Ferrarinak, amely 17 éve nem kezdett ilyen rosszul. Button írja a Brawn-mesét, Hamilton dobogós helye aranyat érhet.”

Corriere dello Sport:
„Megszólaltak a vészjelzők a Ferrarinál. Ausztrália kész katasztrófa volt, Brawn-diadallal.”

L’Unitá:
“A volt ferraris Brawn feladta a leckét legújabb találmányával. Ferraris tragédia.”

Spanyolország
El País:
„Az újonc Brawn kettős sikere azt bizonyítja, hogy az okosság, ügyesség és háttérismeret néha többet ér a pénznél.”

Sport:
„A Brawn álomszerű bemutatkozása megrengette a Forma-1-et. Amilyen nagy volt az öröm az újoncnál, olyan nagy volt a csalódás a Ferrarinál.”

Franciaország
Le Figaro:
„A Brawn alaposan felkavarta az F1 vizét. Dupla diffúzor ide vagy oda, ez a pompás autó a mérnöki tudás csúcsa.”

Le Parisien:
„A kétéves Hamilton-őrület után Button megmutatta, hogy egy másik brittel is számolni kell. A korábban Michael Schumachert segítő Barrichello még mindig brillírozik a Forma-1-ben, miközben sokan már leírták azzal, hogy öreg és lassú. Felvetődik a kérdés: ki állítja meg a Honda-utódot?”

Liberation:

„Ahogy várhattuk, az új szabályok alaposan felforgatták a Forma-1 hierarchiáját.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik