Élet-Stílus

Miért is nem járunk Bécsbe?

admin
admin

2009. 03. 29. 08:40

Egy igazi bécsi szelet, egy kiváló koncert az Ost Klubban és a Schiele-kiállítás. Ennyi simán belefér egy tökéletes hétvégébe az osztrák fővárosban.

A Les Hurlements d’Leo zenekar minden bizonnyal legnagyobb magyar rajongója rövid nyomozás után felfedezte, hogy a Leók idén nem terveznek magyarországi látogatást, így kis csapatot szervezett a legközelebbi helyszínre, Bécsbe. Én is nagyon kedvelem a bordeaux-i mediterrán-ska-punk együttest, így örömmel csatlakoztam. Két-két és fél óra autózást simán megér egy jó kis koncert.

Les Hurlements d’Leo

Les Hurlements d’Leo

Az autópályán végigsuhantunk, csak néhány szükséges és elégséges cigi-sör-WC megállót iktattunk be az útba, így vagy három órát tartott, míg megérkeztünk – Parndorfba. Voltak velünk ugyanis az ottani Outlet Center megszállott rajongói is. Úgy tűnt, fél Magyarország és fél Szlovákia ott sürög a boltok közt. A társaság itt kettévált, a boltrajongók rajongtak, a többiek, velem együtt dühöngtek. Még jó hogy épp akkor tudtuk meg Gyurcsány lemondását, így két, a fogyasztói társadalommal kapcsolatos dühöngés között mindenki kifejthette, ki miért utálja/sajnálja/lesajnálja a miniszterelnököt. A vita nem érhetett véget, megjöttek az olcsó árukkal telepakolt szatyrokkal a boltrajongók, indulhattunk tovább.

Pizzányi rántott hús

Onnan már fél óra volt a bécsi Südbanhof melletti szálló. Egy kétágyas szoba ilyenkor még 70 euróba kerül, viszont jó kis reggelit is tartalmaz az ár. Szobafoglalás, lepakolás után rögtön indulást rendelt el a Bécs nagy ismerőjének bizonyult alkalmi vezetőnk. A minimális cél: egy igazi bécsi szelet, egy jó kávé és néhány sör elfogyasztása még a koncert előtt. Ezúttal városnézést nem lehetett beiktatni, annyi időnk nem volt. A várost jól ismerő világfi előre megfontolt szándékkal metróztatott be minket a Stephansplatzig. A természetesen nem a magyar királynak, hanem az első keresztény vértanúnak szentelt dómot – csakúgy, mint a mi Parlamentünket – állandóan restaurálják, most is fel volt állványozva egy része. A környék sétálóutcáin viszont nyüzsögtek az emberek, hol egy orosz breakcsoportot, hol egy vak baritont, hol öreg swingeseket álltak körül.

Kopogó szemünk előtt ekkor azonban már a híres bécsi szelet lebegett, ami rövid séta után valósággá is vált. Az étlap és nagy tudású vezetőnk szerint az egyik legrégebbi bécsi vendéglőben, a Figlmüllerben a város legjobb wiener schnitzelét kóstolhattuk meg, úgy 14 euróért. Akkora volt, mint egy pizza, lelógott a tányérról (persze gasztrobubus kollégáktól tudom, nem a méret a lényeg, de mégis). Köretnek mindössze egy kis savanyú krumplisalátát adtak, de így is emberes feladat volt a különlegesen finom giga borjúdarab elpusztítása. A kiadós ebéd után egy igazi bécsi kávézóban ivott drága és közepes kávé (csak hogy mégse higgyünk a sógorokhoz kapcsolódó tradícióknak), valamint néhány útba eső helyen – régi jó nem uniókonform méretű, konkrétan félliteres – korsó sörök elfogyasztása után már jövetelünk elsődleges céljára összpontosíthattunk.

A bécsi Tilos az Á

Az Ost Klub nem messze van a belvárostól, mégis inkább külvárosiasnak tűnő utcasarkon pillanthattuk meg a kiírását. Talán mi voltunk az első vendégek, úgy kilenc óra tájt, pedig a program szerint fél tízkor kezdődött volna a La FrancOFFonie fesztivál, bizonyos Olivier l’Hote előadásával. Gondoltuk, a bécsiek biztos pontosak, de nem. Legalább egy órát csúszott a kezdés. Addig volt időnk feltérképezni a helyet, ami amolyan alternatív klub lenne, egy osztrák Tilos az Á. Zegzugos, füstös alagsori termekben lehet beszélgetni, iszogatni, és van egy ránézésre hangulatos, de riasztóan pici koncerthelyiség. Ebben naponta fellép egy-egy olyan előadó, amit, mondjuk az A38 Hajón csíphetünk el Budapesten (a belépő és egyéb árak is ahhoz hasonlók). S hogy miért Ost Klub? Van néhány étel is, például gulyás, scsí, borscs és valami pikáns balkáni étel, továbbá az italkínálatban is ismerős üvegek tűnnek fel az unicumtól a barackpálinkáig, az orosz vodkától a lengyelig. Biztos nem szorosan tartozik a névadáshoz, de az egyik pultoslány is magyar, mint kiderült.

A pici koncertterem

A pici koncertterem

Szóval, fél 11 körül kezdett Olivier l’Hote. A gitáros igazi francia sanzonokat énekelt egy hegedűs és egy gordonkás közreműködésével. Tulajdonképpen semmi baj nem volt vele, csak nagyon hiányzott nekünk a dalok alól az energia, a rockos alapok. Ezzel nem így volt a közönség, amelyik végig elbűvölve hallgatta a dalnokot. És eddigre bebizonyosodott, hogy valóban kicsi a koncertterem, dugig megtelt, se ki, se be nem lehetett menni.

Egy jó kis balkáni balhé

A sanzonénekes után kitódult a tömeg, ekkor mi elfoglaltuk az első sorban a helyünket, és már csak alig kellett várni a bordeaux-i srácokra. A Leók többször jártak már Magyarországon is, a Szigeten, az A38 Hajón, a West-Balkánban, még a Müpában is játszottak – minden koncertjük fergeteges volt. Zenéjük alapja a Mano Negra és a Les Negresseses Vertes által kitaposott mediterrán punk, de a Leók tovább is léptek azon. Megtartva abból a párizsi sanzonok hagyományait és a punk elsöprő energiáját, itt még kifinomultabb hegedű, még dögösebb fúvósok dobják fel a számokat, és persze a tangóharmónika. A zenéjükben keveredik Edith Piaf és Manu Chao, a King Crimson és a Rage Agains the Machine, de néha a klezmer és néha a balkán is feltűnik. Mindezt a kavalkádot hihetetlen könnyedén uralják.

Az újabb számokban mindeközben be-becsúszik egy kis swinges lazulás, ezt itt hallottuk először, amikor úgy fél éjfélkor belekezdtek. A fiatal francia srácokról most is lerítt, hogy imádják a zenéjüket, imádják a koncertjeiket. Életük a zene. Profin bánnak a közönséggel is, néha elringatják, néha vad pogóra ingerlik. A két énekes-gitáros remekül kiegészíti egymást, az egyik a lírai énje a Leóknak, a másik a vadabb. Felváltva őrjítik meg az osztrák közönséget is. Pedig nem könnyű, azt tapasztaltuk, hogy még egy ilyen alter helyen is túl kimértek a sógorfiatalok. Meg is jegyezte alkalmi idegenvezetőnk, hogy „jó ez, jó ez, de egy kis balkáni balhé azért hiányzik”. A fiúk nyomtak vagy két órát, majd még egy fél ráadást. Talán a legjobb koncertjük volt, amit valaha hallottunk.

Schiele ütött

Schiele semmmi jót nem ígér

Schiele semmi jót nem ígér

Másnap reggel a gazdagon terített svédasztal mellett, az előző éjszakai élményektől még kissé kóválygó fejjel elhatároztuk, hogy nem sietünk haza, benézünk a Leopold Múzeumba. A négyemeletes márványkockában a szecesszió bécsi mestereinek látható állandó tárlata. Mindenekelőtt Egon Schiele miatt érdemes elzarándokolni ide. Tudtuk, hogy egy zseni, de ekkora méretekben, ilyen környezetben a képei letaglózzák az embert. A szétesett világ mestere volt, kell-e ennél nagyobb aktualitás? Hát semmi jót nem ígérnek a képei az ilyen helyzetekre, az biztos, de a gyomorig hatnak. Csak ezért a tárlatért hetente érdemes volna kijönni ide.

A Leopold Múzeum

A Leopold Múzeum

A koncert után egyébként megtudtuk, hogy a Leók mégis jönnek július 14-én Magyarországra, ezt maga Pepító trombitás árulta el nekünk. De csöppet sem bántuk meg az utat. Visszafelé két és félórát autóztunk Pestig. Tényleg, miért nem járunk többet Bécsbe?

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.