Élet-Stílus

Árveréssel lehet majd kocsit venni

Nemfizetés miatt visszavett autók árveréses eladásával foglalkozó cég alakult.

Az Egyesült Államokban már régóta működő árverési formában kívánja értékesíteni a bedőlt hitelek miatt eladásra váró autókat egy új vállalkozás, az EU Licit Zrt. Vadas Tamás, a cég vezetője szerint sikeres lehet az ötlet, mert a bankok, illetve a gépkocsi-tulajdonosok részéről is komoly igény van a fiatal autók eladására.

Éves szinten mintegy 25-40 ezer 1-3 év közötti gépkocsi kerül vissza a pénzintézetekhez a lízingszerződések bedőlése miatt, amelyek tulajdonosai abban érdekeltek, hogy minél jobb áron értékesítsék a járművet. Vadas Tamás szerint akár 10-20 százalékos előnyt eredményezhet az eladók számára az árveréses értékesítés.

Eleinte elsősorban a lízingelt kocsik árverését tervezik, vállalati flottákét és egyedi értékesítéseket egyaránt végeznek. A konstrukció részletes kidolgozása még folyik, eddig már három gépjármű-finanszírozásban jelen lévő bankkal egyeztek meg az árverési lehetőségről.

Szerveznek majd árverést kereskedők és magánszemélyek számára is, kezdetben hetente egy-egy napon. A licitálások várhatóan április második felében indulnak. Az árverezésre jelentkezőkkel szerződést kötnek, licitálni 50 000 forintos kaució befizetésével lehet. Nem csak személyesen, de az interneten keresztül is lehet majd licitálni a járművekre, amelyeket előtte egy telephelyen lehet megtekinteni.

Egy-egy alkalommal 50-70 autót bocsátanak licitre, a cég várakozásai szerint már idén 2000-4000 autó elkelhet így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik