Élet-Stílus

Higanyszennyezés Kecskemét közelében

admin
admin

2009. 03. 12. 21:53

Ismeretlenek 10-15 kilogrammnyi higanyt öntöttek Kecskemét közelében a Csukáséri főcsatornába. A szennyezés miatt a legmagasabb, III. fokú környezeti kárelhárítási készültséget vezettek be a csatorna egy rövid szakaszán.

A csatorna bejárásakor a csatornaőr egy híd betonlemezén vette észre a higanyszennyeződést, amely feltűnően csillogott a víz alatt a napsütésben. Homokzsákokból épített ideiglenes gáttal terelték el a vizet, és védőruhába öltözött szakemberek egy ipari porszívóval dolgoztak órákon át: a higany ezernyi apró golyócskákra esett szét a legkisebb mozdulatra is.

Higany a víz alatt (FH)

Higany a víz alatt (FH)

A higany, mint fém a vízben még veszélytelen, de az alig tíz fokos szabad levegőn már párolog, és a gőzei rendkívül mérgezőek. Nem csak belélegezve, de a bőrön keresztül is azonnal felszívódik, idegrendszeri zavarokat, fejfájást, fogínyvérzést okozhat.

Mivel nem tudni, hogy a higany mikor kerülhetett a vízbe, azt sem lehet tudni, hogy a vegyületeiből mennyi oldódott a csatornában, ezért ezt még vizsgálják a szakemberek. Az összegyűjtött nehézfémet biztonsági kapszulákba töltik, csak így lehet szállítani. Még a porszívózáskor felszívott iszapot is veszélyes anyagként kezelik, és a biztonsági kapszulákkal együtt szállítják el megsemmisíteni.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.