Élet-Stílus

Irán nem bocsátott meg Hollywoodnak a 300-ért

A hétvégén Teheránba érkező Hollywoodi delegációtól Sid Ganistől, az Amerikai Filmakadémia elnökétől és Anette Bening színésznőtől a vendégszeretetük biztosítása mellett az iráni vezetés bocsánatkérést követel az amerikai filmipar "irániak elleni igazságtalan támadásai" miatt, amely a 300 és A birkózó című filmekben volt tetten érhető.

A Ganis vezette filmes küldöttség hétvégén kezdődött szokatlan látogatása egyes vélemények szerint már az Egyesült Államok új iráni politikáját tükrözi. A januárban beiktatott Barack Obama elnök ugyanis szeretne ismét nyitni a közel-keleti ország felé, amellyel Amerika harminc éve, 1979-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait.

A 300 és A birkózó a bűnös

Leslie Unger, a filmakadémia kommunikációs igazgatója azonban azt hangsúlyozta: “a küldöttség tagjai magánkezdeményezésre, mindennemű politikai célkitűzéstől mentesen utaztak Iránba, ahol szakmai kurzusokat és kreatív eszmecseréket tartanak”.

Megerősítette, hogy az iráni filmszövetség által meghívott delegáció tagjai között van Sid Ganis, a filmakadémia elnöke, Frank Pierson korábbi elnök, Annette Bening színésznő és William Horberg producer.

“Az iráni embereket és forradalmunkat ismételten és igazságtalanul támadta Hollywood” – idézte szombaton a helyi ISNA hírügynökség Javad Shamaghdarit, az iráni elnök művészeti tanácsadóját, aki többek között a 300 és A birkózó című filmekre utalt, amelyek vetítését egyébként nem is engedélyezték Iránban.

A két éve készült 300 az ókori görög-perzsa háborúk, a thermopülai csata idején játszódik, és nagy felháborodást keltett Iránban, mert “vérszomjas” barbárokként ábrázolta perzsa őseiket. A The Wrestler (A pankrátor) főhőse – akit az Oscar-díjra jelölt Mickey Rourke alakított – pedig azzal okozott felzúdulást, hogy egy jelenetben szétszaggatta az iráni zászlót.

Hivatalosan bocsánatot kell kérniük

“Akkor fogunk hinni Obama politikai változtatásában, ha Hollywoodban is észrevesszük a változást, és amennyiben Hollywood ki akarja javítani az irániakkal és az iszlám kultúrával szembeni magatartását, akkor (illetékeseiknek) hivatalosan bocsánatot kell kérniük” – mondta Shamaghdari.

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy miközben a bocsánatkéréstől nem fognak eltekinteni, az irániak meleg vendégszeretetben részesítik az amerikai látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik