Élet-Stílus

A Windows 7 sem győzi le az XP-t?

A következő Windows legnagyobb dobása az Apple iPhone-éhoz hasonló érintőképernyős kezelés lehet, ami kevésnek tűnik a sikerhez. A Figyelő cikke.

Csak egy érintés, és máris a következő oldalon járunk az elektronikus olvasmányban; az érdektelen részeket egy határozott, a monitoron átívelő mozdulattal átpörgethetjük; két ujjunk közelítésével lecsökkenthetjük az „ablak” méretét – a Microsoft új operációs rendszerében az egyik fontos fejlesztésnek az érintésvezérlés ígérkezik. A bökkenő az, hogy a Windows 7 névre keresztelt szoftver efféle lehetőségeinek kihasználásához érintőképernyős monitorra is szükség van, márpedig egy ilyen készülék ma még jellemzően hatszor annyiba kerül, mint hagyományos társai.

A Windows 7 sem győzi le az XP-t? 1

Kérdés az is, hány számítógépgyártó fog előrukkolni a szükséges eszközökkel. „Nem az a cél, hogy a Microsoft kiváltsa a billentyűzetet vagy az egeret, de el tudok képzelni például egy olyan kioszkot, ahol ezekre nincs szükség, és az ujjaimmal hatékonyabban tudok navigálni egy térképen” – magyarázza Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője.

Az érintésvezérlésen kívül azonban más forradalmi újdonságot – például összefüggő szöveg bediktálásának lehetővé tételét, vagy a keresés érdemi gyorsítását – nem építik be a Windows 7-be. Ehelyett inkább olyan változtatások várhatók, amelyek kissé könnyebbé és egyszerűbbé teszik a használatot a sok kritikát kapott Vistához képest.

Windows 7 a mérlegen

ÍGÉRETES PONTOK
● Érintőképernyő használatának támogatása
● Felhasználóbarát felület

GYENGESÉGEK
● Kevés forradalmi újítás
● Nagy hardverigény
● Kiforratlan kereső

A Windows 7-nek február 10-éig letölthető az otthon is kipróbálható tesztverziója. Az első szakértői próbák alapján sokkal stabilabbnak tűnik, mint az elődje, és a számítógéphez csatolt külső eszközök – nyomtatók, telefonok, kamerák – telepítése is érdemben felgyorsult, könnyebbé vált. „Ha van olyan cég, amely nem váltott Vistára, annak most már nem érdemes megtennie. A géppark fejlesztése azonban így is elkerülhetetlen lesz, mivel a két rendszer erőforrás-igénye gyakorlatilag megegyezik” – mutat rá Fauszt Gábor, az IDC piackutató cég elemzője.

Szerinte 2 gigabájt memória alatt nem igazán lehet ezeket a szisztémákat jól használni, és a legtöbb vállalatnál a 3 éves gépek sem rendelkeznek még ezzel a kapacitással. Vagyis az átállás leginkább akkor célszerű, ha eszközbeszerzéssel is összekapcsolják.

A Windows 7 kezelőfelülete szép; nagyon hasonlít a Vistára, ugyanakkor az érintőképernyős működésről az iPhone is könnyen eszünkbe juthat. Szintén a nagy konkurens megoldását idézi, hogy – az Apple OS X operációs rendszeréből ismert módon – a képernyő alsó részén nagy ikonok formájában jelennek meg az éppen futó programok, és ha az egeret föléjük visszük, akkor mini ablakokban megtekinthető az aktuális alkalmazás képe. Igaz, az új Windows 7 fejlettebb előnézeti képeket mutat.

A Tablet PC-ken már a Windows XP is támogatta a kézírás-felismerést néhány nyelven; a Windows 7 várhatóan több mint 20 nyelven lesz képes arra, hogy egy digitális tollal írt szöveget beillesszen a szövegszerkesztőbe. Magyarul azonban továbbra sem lesz elérhető ez a szolgáltatás, mint ahogy a hangvezérlésnek sem lesz a mi nyelvünkre optimalizált változata, így nálunk kisebb lehet az „újdonság varázsa”.

Ígéretesen hangzik, hogy a megszokott Windows keresőből nem csak a saját gépünkön, hanem távoli weboldalakon, adatbázisokban – például a Flickr képmegosztón – is kereshetünk majd, ez a funkció azonban még fejlesztés alatt áll.

A kisebb cégek vagy a számítástechnikában kevésbé járatos otthoni felhasználók számára komoly gondot okozhat egy helyi hálózat beállítása. Ezen segít az új HomeGroup funkció, amellyel néhány kattintással megoldható a probléma, és máris megoszthatóak a szükséges fájlok vagy egy nyomtató több gép között. A Windows 7 az online alkalmazások felé is nyit, hiszen nem tartalmaz eleve beépített fotó- és e-mail-kezelő, illetve a videovágó szoftvereket, ezeket a Windows Live szolgáltatáson keresztül lehet majd letölteni.

Az új operációs rendszerrel együtt jelenhet meg az Office-csomag következő verziója is. A Microsoft a tavaly őszi fejlesztői konferencián bejelentette, hogy az Office 14 kódnéven futó programegyüttes webalapú szoftvereket is tartalmazni fog. A böngészőkben működő Word, Excel, PowerPoint hasonlóan néz majd ki, mint az asztali változat, csak kevesebb funkcióval. A másokkal való együttműködést jócskán megkönnyítheti a webes fájlmegosztás, ugyanakkor látni kell, hogy a redmondi szoftveróriás ezzel csak követi a piacot: a Google Docs nevű hasonló szolgáltatás például már 2005 augusztusa óta hozzáférhető, ráadásul ingyen.

A szaksajtó lelkesebb, mint a Vista bemutatásakor, de ha az egykor innovatív óriáscég csupán a konkurenseknél bevált recepteket másolja, s az év végére, legkésőbb jövő év elejére ígért végleges Windows 7 igazi nóvuma kimerül az érintőképernyős támogatásban, akkor erősen kérdéses, hogy az új verzió válság idején sikeresebb lehet-e a Vistánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik