Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: mangalica vagy John Malkovich

A hétvégére többek közt Mangalica- és Macifesztivált, kubai karnevált, Muzsikás- és Kerekes Band-koncertet, valamint Erik Truffazt ajánljuk.

Szombaton és vasárnap hordhatunk mindenféle álarcot a Macifesztiválon és a kubai karneválon, ehetünk a hazai zsírsertésből, táncolhatunk autentikus és újszerű népdalokra, meghallgathatjuk Erik Truffaz trombitajátékát, teszkózhatunk a Kaukázussal, de akár 500 éves vérbő színdarabra is elmehetünk. Ha azonban az otthon melegét választjuk, akkor is találtunk pár jó filmet a tévében.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?



Menjek…

Péntek, február 6.

Zsír és csángó boogie – ezt kínálja a péntek, amikor is Mangalicafesztivál, valamint a Muzsikás és a Kerekes Band koncertjére mehetünk el. Ami kalóriát az első programon felszedtünk, azt a másodikon leugrálhatjuk. A zsír szétcsapatására pedig melegen ajánljuk a harmadik hungarikumunkat, a pálinkát. Az ugyanis nem igazán felel meg a valóságnak, hogy a mangalica zsírja szegényebb lenne koleszterinben. Ez ugyanis csak akkor lenne igaz, ha makkon tartanák, és hagynák szép lassan hízni a sertést, erre pedig nem túl gyakori a példa ma Magyarországon. Az ősi zsírsertésünk azonban ettől függetlenül igen finom, és érdemes egy kis kóstolóra elugrani a Mezőgazdasági Múzeumhoz. A Muzsikás és a Kerekes Band esetében azonban biztosan nincs szó semmiféle parasztvakító marketingdumáról, ha azt mondjuk, hogy a magyar folkzene két legjobb együtteséről van szó. A három és fél évtizede működő Muzsikás ma már a magyar népzene legelismertebb képviselője lett a világon, valóságos intézmény. A Kerekes Band ezzel szemben a trónkövetelő. Újításuk, hogy az autentikus magyar népzenét funk, jazz, rock, pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal társítják, és jól táncolható csángó boogie-t hoznak létre. A magyar népzene két állócsillagát a Budapest állóhajóján, az A38-on csodálhatjuk meg.

Szombat, február 7.

Még ezen a hétvégén tart a Macifesztivál a Fővárosi Állatkertben. A tavaszváró rendezvényre az állatkert Barlangtermébe várják az érdeklődőket. A mackójelmezben érkező gyermekek pedig ingyen beléphetnek az állatkertbe. A Barlangteremben mackókiállítás és mindenféle mackós foglalkozások lesznek, várhatóan málnaszörp és méz is akad majd. Ha pedig már a jelmezeknél tartunk, akkor elugorhatunk este kubai karneválra is a Fonóba, ahol a fél nyolcas kapunyitás után az első 100 vendégnek, illetve a jelmezben érkezőknek üdvözlő koktéllal kedveskednek. Lesz kezdő salsatánctanítás Váradi Ottóval, lesz karneváli koncert, salsashow kubai táncosnőkkel, bikini show, végül pedig latin parti hajnal 3-ig. Ha valakit azonban sem a mackók, sem a kubai bikinik nem hoznak lázba, akkor még mindig elmehet az A38 Hajóra, ahol a Blue Note trip sorozatban két abszolút klasszist hallgathat meg, a klasszikus jazz legszebb gyönygszemeit mai nyelvre fordító DJ Maestrót, és az európai trombita koronázatlan királyát, Erik Truffazt.

Vasárnap, február 8.

Vasárnap megmenthet minket a Teszkó, amennyiben ezt a Kaukázussal együtt énekeljük a Művészetek Palotájában, és el is hisszük. Ha hit nélkül, csak úgy ironikusan énekeljük, akkor azonban máris antiglobalista himnuszként kapaszkodhatunk össze, amennyiben ezt a Müpa keretei megengedik. Persze biztos lesz még a Szalai Éva meg a tartós béke is. Kínzó kérdés még, hogy hogyan fognak muzsikálni egy színházteremben, valamint hogy a rajongók a Müpához vagy a Kaukázushoz öltöznek-e majd? A Gödör esetében pont fordított a helyzet. A tombolós koncertjeiről híres kulturális központban ugyanis most a Tatabányai Jászai Mari Színház adja elő Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája című 16 éven felülieknek javasolt színdarabját. Rojas 1499-ben kiadott huszonegy felvonásos könyvdrámáját az irodalomtörténet a spanyol Rómeó és Júliaként tartja számon. A műben, miképp a korban is, egyszerre jelenik meg a pogány életöröm és az elragadtatott vallásosság. Tébolyult szerelmesek, haszonleső és mafla szolgák, élni vágyó kis kurvák és gátlástalan katonák hajszolják egyre vad vágyaikat. A történet középpontjában pedig Celestina, az öreg kerítőnő áll, ki boszorkányos ügyességgel szálazza szét és bogozza össze a sorsfonalakat. Lőrinczy Attila e több mint ötszáz éves történetet Margitai Ági számára, az ő személyiségére és színészi képességeire koncentrálva, afféle jutalomjáték gyanánt fogalmazta újra.

…moziba

Brad Pitt fordítva öregszik

A többszörös Oscar-jelölt David Fincher/Brad Pitt-film (Benjamin Button különös élete) a héttől szögez a moziszékhez. Jön még Pálfi György magyar „dogmafilmje”, a Nem vagyok a barátod, egy francia–észak-afrikai „bevándorlós” mozi, a A kuszkusz titka, egy festőportré, az El Greco, egy francia akciófilmopus, A szállító 3, és végül, de nem utolsó sorban a Made in Hungaria táncra, bulizni csábít.


Menjek vagy maradjak: mangalica vagy John Malkovich 1


Bővebben >>

…kiállításra




Da Vinci – A Géniusz

Leonardo da Vinci teljes életművéről igyekszik képet adni a Vam Design Center. A látogatók megismerhetik, mint feltalálót, művészt, anatómust, szobrászt, mérnököt, zenészt és építészt.
Több mint 10 évig tartott megalkotni a kiállítást, amelyen láthatóak a zseni feljegyzései alapján megépített gépek, találmányok; aprólékos anatómiai vázlatai; tanulmányai az Anghiari csata festményhez; világhírű műveinek reprodukciói; az Utolsó vacsora, a Vitruvianus és a Sforza háromdimenziós, interaktív bemutatója; melyek alapján soha nem látott perspektívákból ismerhetők meg a híres művek és azok keletkezésének háttere.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Bővebben >>
—- Maradjak… tévéajánló—-

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében amiért érdemes bekapcsolni a dobozt. Van, amelyiket szinte akárhányszor újra lehet nézni.

Péntek, február 6.

21:00
m2

Az államtanácsos

Borisz Akunyin kortárs orosz író újrateremtette a 1800-as évek végi Oroszországot fordulatos kalandregényeiben. Könyveiből több-kevesebb sikerrel készítenek filmet. Az államtanácsos című könyvének tévésorozat-változatában azért biztosan van fantázia. A forgatókönyvet ugyanis az író maga jegyzi, a főszerepeket pedig olyan hírességek kapták, mint Nyikita Mihalkov és Oleg Menysikov. Az új szibériai főkormányzó vonaton igyekszik moszkvai állomáshelyére. A vonat Moszkvától félórányi távolságra elakad a hóviharban. Ekkor száll fel Fandorin, történetünk zseniális nyomozója, aki már államtanácsosi rangban szolgál. Mondván, hogy bizalmas levelet hozott Hrapov tábornok számára, négyszemközt marad a férfival. Hamarosan holtan találják Hrapovot a fülkéjében…


Menjek vagy maradjak: mangalica vagy John Malkovich 1


Szombat, február 7.

20:50
TV2

Kapj el, ha tudsz!

Steven Spielberg filmje egy zseniális csalóról szól, Frank W. Abagnale-ről, aki dolgozott orvosként, ügyvédként, és egy nagy légitársaság másodpilótájaként – és mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket, és a törvény színe elé vigye, de Frank mindig egy lépéssel előtte járt, és a hajsza folytatására kényszerítette.


Menjek vagy maradjak: mangalica vagy John Malkovich 1


Vasárnap, február 8

23:30
TV2

A John Malkovich menet

Az elborult és abszurd történetben Craig Schwartz élete egy rakás szerencsétlenség. A tehetséges utcai bábművész lába alól kicsúszott a talaj: New York túl kicsi ahhoz, hogy helyet találjon benne művészetének, tízéves házassága pedig Lotteval enyhén szólva kifáradt. Se pénz, se szerelem, se kiút. A rendkívüli kézügyességgel megáldott Craig kényszerből elfogad egy monotonnak ígérkező iratrendezői állást a LesterCorp nevű cégnél, amely egy manhattani felhőkarcoló hét és feledik emeletén található. Egy véletlen folytán a szekrény mögött egy rejtekajtóra lesz figyelmes, amely mögött egy sötét alagút tátong. Miután bemászik, valósággal magába szippantja az átjáró, és hihetetlen sebességgel zuhan. Aztán hirtelen éles fény, és Craig felfedezi, hogy átlépett egy portálon, amely nem mindennapi élménnyel ajándékozza meg: bejutott John Malkovich agyába…


Menjek vagy maradjak: mangalica vagy John Malkovich 1



Ajánlott videó

Olvasói sztorik