Élet-Stílus

Átvert minket Lolka és Bolka

Bár ragyogó napsütés várta őket a szabadban, mégsem tért vissza barlangjába Lolka és Bolka, a Nyíregyház Állatpark két barnamedvéje. Ezzel nemcsak a népi megfigyelést igyekeztek cáfolni, hanem bebizonyították, hogy az állatkerti medvék megbízhatatlan időjósok.

A népi hagyomány szerint a téli álmot alvó medvék február másodikán hagyják el először barlangjukat. Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, és a mackó nem látja az árnyékát, akkor kint marad: ilyenkor arra számíthatunk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz – áll a Nyíregyházi Állatpark közleményében.

Az állatpark medvéi, Lolka és Bolka a verőfényes napsütés ellenére nem vonult vissza barlangjába, vígan cammogtak egyhektáros erdőjükben. Ebből is látszik, hogy az állatkerti medvék nem feltétlenül jó időjósok, őket a nyugalmi periódus nem érinti, hiszen télen is rendszeresen kapnak enni, ezért nincs szükségük téli álomra sem.

A csapnivaló időjósok (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

A csapnivaló időjósok (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

A téli álom az emlősfajoknál szükségszerű alkalmazkodás az évszakváltás okozta táplálékhiány miatt: A szűkös, élelemben szegény időszak átvészelésére az állatok a táplálékban gazdag időszakban komoly zsírtartalékot halmoznak föl, majd testük működését „energiatakarékos üzemmódra” állítják. A medvék például a téli álom alatt testsúlyuk akár 40 százalékát is elveszíthetik.

A medvék téli álma némiképp eltér a többi emlősfajétól: a különféle rágcsálókkal, valamint a sünökkel és a denevérekkel ellentétben – amelyek a normális 37-39 Celsius-fokos testhőmérsékletről 1-9 Celsius-fokra váltanak – a medvék álma nem jár hibernálódással. Testük nem hűl le drasztikusan, szívverésük, lélegzetvételük azonban nagy mértékben lelassul, miközben szinte minden testi tevékenységük zavartalanul működik tovább. Egyetlen életfunkciójuk szünetel: a táplálkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik