Élet-Stílus

Skaliczki: reális a hatodik hely

A kulcsjátékosok remekül helytálltak, váltótársaik közül néhányan a vártnál gyengébben muzsikáltak, de összességében minden dicséretet megérdemel a magyar férfi kézilabda-válogatott. Skaliczki László exkapitány az FN-nek elmondta, hogy a véleménye szerint Puljezevicset sem utoljára láttuk a válogatottban.

Magyar szempontból véget ért a németek elleni helyosztóval a világbajnokság, amelyet a hatodik helyen zárta Hajdu János csapata. A torna előtt sokan – szurkolók és játékosok egyaránt – „bátran álmodtak”, de a kapitány szerint a hatodik hely óriási siker. Egyetért utódjával Skaliczki László is, akitől Hajdu tavaly augusztusban vette át a férfiválogatott irányítását.

“Úgy érzem, kimagasló teljesítményt nyújtott a válogatott a vébén. Az elmúlt évek eredményeit, és a csapatok közötti erőviszonyokat elnézve a franciák és a horvátok mellett nem nagyon volt esélyünk a négy közé kerülésre. A mi águnkon ez a két csapat kimagaslott a mezőnyből, Hajdu János a maximumot hozta ki a lehetőségekből azzal, hogy az ötödik helyért meccselhetett a csapat” – értékelte a FigyelőNetnek az eredményt Skaliczki László.

“A válogatott olyan meccseket veszített el, amelyeken – valljuk be – nem sok esélye volt. A franciák, a horvátok és a németek egyelőre jobbak nálunk. A középdöntőben viszont bravúrosan játszottak a fiúk” – így a jelenleg Kecskeméten edzősködő szakember. Skaliczki szerint a világ közvetlen élvonala hihetetlen megerősödött, és kiegyensúlyozottá vált. Nem véletlen, hogy a tornát megelőzően éremesélyesnek tartott spanyolok vagy oroszok még a középdöntőbe sem kerültek be, az olimpiai ezüstérmes izlandiak pedig már a selejtezők során elbuktak.

Császár a vébé egyik legjobbja volt (MTI/EPA)

Császár a vébé egyik legjobbja volt (MTI/EPA)

Hajdu János a németek elleni meccset követően úgy nyilatkozott, hogy a jövő évi Eb-n okozhat kellemes meglepetést a válogatott. Elődje szerint is benne van egy nagy eredmény lehetősége a csapatban. “A tehetség megvan hozzá, és ha a fiatalok közül is néhányan felnőnek a feladathoz, akkor akár már jövőre is előrébb végezhetnek” – mondta Skaliczki.

A szakember szerint ehhez az is kell, hogy a kulcsemberek váltótársai a jövőben többet tegyenek hozzá a válogatott teljesítményéhez: “A magyar csapatban minden poszton van egy meghatározó ember, aki az idő nagy részében pályán van. A cseréiknek nagyon nehéz a dolguk, hiszen a mérkőzés közben nagyon nehéz felvenniük a játék ritmusát, de talán tőlük egy picit többet vártam.”

“A kulcsemberekre nem lehetett panasz, Nagy, Fazekas, Ilyés remekül játszott, ahogy Császár Gábor is, aki számomra a torna kellemes meglepetése volt. Parádésan irányította a társakat, és emellett rendkívülien fontos gólokat dobott” – dicsérte a viborgi légióst Skaliczki.

A védelem jól vizsgázott (MTI/EPA)

A védelem jól vizsgázott (MTI/EPA)

A védelemmel nincsen baj, középen összeállt egy négyes fal (Ilyés, Nagy, Gál, Herbert), amely nagyon stabil. A visszarendeződéseket is jól megoldotta a csapat, talán a gyors letámadásokban érez némi bizonytalanságot a szakember, ami a támadó- és védőspecialisták cseréjével magyarázható. “A szélsőket is kevesen játszottuk meg, úgy tűnt nekem, hogy a társak inkább az átlövők játékában bíztak” – szakmázott az FN-nek Skaliczki.

“Ilyen sűrű élmezőnyben már a hatodik hely megtartásához is elképesztő mennyiségű munkát kell elvégezni, de bizakodó vagyok, és úgy érzem jó kezekben van a csapat. Egy év múlva az Eb-n sok minden megtörténhet” – mondta a szakember, akinek a véleményére a Puljezevics visszavonulásával kapcsolatban is kíváncsiak voltunk.

“Nenad őszinte ember, aki mindig megmondja a véleményét. Sokat volt sérült az utóbbi időben, nem szabad elfelejteni, hogy már 36 éves. De azért nem lennék meglepve, ha még látnánk a válogatottban. Ha a szükség úgy húzza, még vissza fog térni…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik