Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők

A szilveszteri posztpótszilveszteri bulik után talán kicsit szegényesebb a programkínálat, de azért most is találunk érdekességeket hétvégére. Nem kell feltétlenül koncerttermekbe és színházakba menni. Választhatjuk a testkultúránk pallérozását is a téli sportokban. Csak vigyázzunk, hogy ki ne fogyjon a forralt bor a poharunkból.

Ha azonban nem szeretnénk a mínuszokkal találkozni, és a földgáz is eljut a konvektorokba, kazánokba és cirkókba, akkor kiváló otthoni időtöltéseket is találtunk.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Péntek, január 9.

Bár a FigyelőNet korábbi cikkéből kiderül, hogy a cigánytáncok megtanulásához egy élet is kevés, azért most megpróbálkozhatunk. A Cökxpôn Café Theater World Fesztivál Sorozat januári eseményén ugyanis a roma kultúra a főszereplő. Az est fellépői a Kálmánia – Kontakt Együttes, Travarica Együttes. Gáspár Kálmán cimbalomvirtuóz és bandája elektroakusztikus hangzással tárja elénk a roma zene legjavát, néhol balkáni motívumokkal tarkítva e vérbő zenét, A Travarica Együttes mediterrán zenékkel, klezmer, moldáviai felhangokkal tarkított roma zenét játszik. Őket követően a roma táncházban pedig próbálkozhatunk a fent említett tanulmányokkal. Alternatívaként a Trafóban a Compagnie Ariadone és Carlotta Ikeda tolmácsolásában a nyugati és a keleti kultúra találkozását élhetjük meg a tánc nyelvén. Marguerite Duras női irodalmát a japán Carlotta Ikeda nem lefordítja mozdulatokra, csak hagyja, hogy magával ragadja a belőlük áradó érzékiség és vágyakozás. A Waiting (Várakozás) című szóló koreográfiájával 1996 óta járja a világ színpadait. Most Magyarországét is.

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők 1

Szombat, január 10.

A Ghymes zenekar a Nyitrától tizenegynéhány kilométerre lévő Gímes nevű faluról kapta a nevét. (Tehát nem az erdélyi Gyimesről, mint sokan gondolják.) 1988-ban jelent meg az első, Ifjúság, sólyommadár című albumuk, azóta több mint húsz lemezt – köztük több arany- és paltinalemezt – adtak ki. Több zenei díj mellett 2008-ban a Magyar Örökség Díjat is megkapták. Most 25 évesek, amelyhez egy Sportarénás koncert dukál. Szombaton talán nincs is ennél jobb program. Ha csak nem szeretjük a népi motívumoknál jobban a jazzt. A Művészetek Palotája által rendezett első Jazz Showcase tehetségbörzén 2008-ban a közönség már megtapasztalhatta, micsoda aranytartalékkal büszkélkedhet a hazai jazzélet. Fiatal, de már befutott zenészek vadonatúj kísérletei tehát éppúgy megjelennek ezen a tehetségbörzén, mint még fiatalabb, főiskolás előadók, akik talán éppen itt kapnak először pódiumot. A háromnapos eseménysorozaton mindig 16 órától hallhatják a hazai utánpótlást a jazzkedvelők és Európa legbefolyásosabb szakemberei.

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők 1

Vasárnap, január 11.

Vasárnap ismét a táncé lehet a főszerep a SzólóDuó Fesztiválon a MU Színházban. A több napos nemzetközi fesztivál versenyprogramja – a közönség és a zsűri túlterhelésének elkerülése érdekében – 20 szóló és 20 duó produkciót tud fogadni. A fesztivál nem kíván befogadni olyan koreográfiákat, melyekből hiányzik az új minőségre, az alkotó gondolkodásra, az egyéni hangvételre való törekvés. Most vasárnap fél kettőkor workshoppal indul a program, majd lesz Mozdulatművészeti Stúdió. Este nyolckor indul a versenyprogram, amelynek során többek közt svéd, cseh, lengyel, és természetesen több hazai művész is megmutathatja magát. Persze nem kell feltétlenül a művészetnek szentelnünk a vasárnapunkat. Elmehetünk szánkózni, síelni, sőt akár korcsolyázni is. Ez utóbbit már a Velencei-tavon is megtehetjük, ahol vasárnap sebességi versenyt rendeznek, amelyen a kite- és a jégszörfösök mérik össze tudásukat. Legutóbb 2006-ban jégszörffel 80,1 km/órás sebességet, míg kite-ernyővel 79,5 km/órás eredményt mértek. Azért a forralt bor és a sült gesztenye sem lesz megvetendő.

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők 1

Mozi

Szextúra és egyebek

Folytatódik az újabb idők kedvelt horrorsorozata (Fűrész V.), nézhetünk szerelmes drámát (Vadászkutyák) és szerelmes tinivígjátékot (Szextúra), valamint zenés dokumentumfilmet káeurópai roma muzsikusokról (Usti Opre – Éleszd a tüzet!). Közepesnél jobb osztályzatot egyik sem kapott az FN-től.

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők 1

Bővebben >>

Maradjak…

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében amiért érdemes bekapcsolni a dobozt. Van amelyiket szinte akárhányszor újra lehet nézni.

Péntek, január 9.
22:35
Duna Televízió

Az a csodálatos spliti éjszaka

Pontban éjfélkor szilveszter éjszakáján fényárban úszik Split fölött az éjfekete ég. Óriási tűzijáték, ilyet még ember nem látott. Fekete-fehérben. Split főterén ünnepel az egész város, s minden egyes robbanásra ütemesen, reflexszerűen összerezzen az egy hullámhosszon hömpölygő tömeg. A durranások közepette más hangok is keverednek a zűrzavarba. Egy férfi pisztollyal a kezében holtan terül el a spliti macskakövön. Korábban este tízkor azonban három különböző történet indul útjára.

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők 1

Szombat, január 10.
23:45
m2

Modern idők

Chaplin filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus – ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe kerül. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek… Chaplin talán legismertebb,és legkomolyabb komédiája búcsú a némafilmtől, búcsú egy korszaktól.

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők 6


Vasárnap, január 11.
23:05
Duna Televízió

Zazie a metróban

Zazie vidéki kislány, Párizsba utazik nagybátyjához. Életteli, kirobbanó lénye meglepi Gabriel bácsit. Zazie nem akármilyen tizenéves. 65 évig akar iskolába járni, hogy tanárként megnyúzza a kölyköket. A modern nevelés eszközei, nagybátyja szerint a gyöngédség, a megértés. Zazie minden vágya, hogy metrózzon. De pechére, éppen sztrájkolnak a metrósok. Nagybátyja barátja Charles, taxis, s egy kicsit körbefurikázza Zazie-val a várost. De még neki ez sem elég.

Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik