Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: a világ legdrágább kaviárja

admin
admin

2009. 01. 09. 13:53

Az iráni Almas kaviárt 24 karátos aranydobozban árulják, 25 ezer dolláros ára ugyanis leginkább a nemesfémére hasonlít. A beluga tojásai rajongóinak azonban, úgy látszik, megér ennyit.

Korábban a Csúcsfogyasztóban:
Fitneszterem a szekrényben
Pezsgőspohár 75 millióért
A világ 5 legdrágább csokija
Világító meteor a szoba közepén

Iránban mindemellett nem az aranyhoz hasonlítják a kulináris ritkaságot, hanem gyémánthoz, neve ugyanis ezt jelenti. A dinoszaurusz korszak túlélője beluga „hétköznapi” kaviárja is igen drága, pláne azóta, hogy Oroszországban betiltották a kitermelését. A szakértők szerint a kaviár annál drágább,minél világosabb. Az Almas ennek megfelelően szinte teljesen fehér. Ez egyben azt is jelenti, hogy olyan állatból kellett a tojást kinyerni, amely már legalább megérte a száz évet.

A beluga magyar nevén a viza a tokfélékhez tartozó hal, hossza nem éri el a tíz métert, és elsősorban a Kaszpi-tengerben, a Fekete-tengerben és az Adriában fordul elő. A Vaskapu zsiliprendszerének megépülése előtt hazánkban is nagy számban előfordult. A halak a Dunán akár Pozsonyig is felúsztak ívni, a Tiszán pedig Tokaj térsége is jelentős vizafogó helynek számított. Mára azonban a halfajt jelentősen túlhalászták, így védetté nyilvánították, és szinte csak Irán szállít a világ számára beluga ikrát.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.