Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg

A hétvégén megnézhetünk rengeteg alternatív zenekart, fürdőzhetünk egész éjszaka, nézhetünk klímavédelmi filmeket, táncolhatunk tunéziai énekesnővel, és akár a magyar és a finn Mikulásegyezmény aláírását is megtekinthetjük.

Ezt a hétvégét elsősorban a gyerekek várják, vélhetően kifényesített cipőkkel az ablakban. Ők miután megkapták a kis piros csomagjukat, vagy/és virgácsukat elmehetnek a Kossuth térre az ország karácsonyfájához, hogy találkozzanak Joulupukkival vagy Vitéz Lászlóval. Az idősebbeknek rengeteg olyan programot találtunk, amiért érdemes kidugni otthonról az orrunkat, de ha még sincs hozzá kedvünk, akkor találtunk otthoni programokat is.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, december 5.

…alternatív zenei maratonra a Gödörbe

Az R33 2007 őszén foglalta el mostani helyét a budapesti hetedik kerület Rottenbiller u. 33 szám alatt a volt Szikra-lapnyomda és Csepel művek, a Bioton stúdió, valamint a Nyíregyházi Bárka alapítvány és a szintén nyíregyházi Óperentzia stúdió szféráin belül működő kis alkotóegységek egyenes ágú leszármazottjaként. Ez egy non-profit próbahely és stúdió, amely a helyen dolgozó alkotók hozzájárulásaiból jött létre és tartja fenn magát. A fesztiválon 8 óra alatt 24 együttes lép a színpadra, hogy ezzel is támogassa az R33-at és felhívja a figyelmet a szakmai összefogás fontosságára. A koncertek melletti kiállításon próbahelyi relikviák, stúdió kellék-műtárgyak és interaktív művész-szobor performanszok lesznek láthatóak. Minden belépő ajándék R33-as válogatás CD-t kap. Fellépő zenekarok: Accomodator, BHWC, Bijou, Biljarszki Emil (Korai Öröm), Cabaret Medrano, DAV, Egy Kiss Erzsi Zene, Fókatelep Szalon, Folkfree, I.O.N., Kovács Linda Quartet, Librasound, Lidérc!, Nemjuci, Noisebreed, Óperentzia, Mr. Papagiorgio, Peter Ogi, Péterfy Bori (Péterfy Bori & Love Band), Pluto, Sonar, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Vasárnapi Gyerekek, Witopia.


…Fürdők éjszakájára

Nagyszabású éjszakai programsorozattal zárul a Magyar Turizmus Zrt. idei kampánya, a Vizek Éve. A Fürdők éjszakáján a Gellért Gyógyfürdő klasszikus, régi Cinetrip vízi mozivá változik. A nagymedencénél vízi fotelekből a mozi hőskorát idéző filmeket lehet nézni, miközben DJ-k és egy élő zenekar kellemes filmzenéket játszik. A kínálatban hajdani némafilmek és régi korokat idéző alkotások (például a Piaf című francia film és egy közel 80 éves némafilmklasszikus) egyaránt szerepelnek. Ezen az éjszakán kivételesen mindkét nem előtt nyitva áll a férfi és női termálfürdő. A Széchenyi fürdőben az étterem nyitott teraszán rendezkedik majd be a Stúdió 11 zenekar. A zenészek egész este változatos jazz- és swingzenét játszanak. A Fürdők éjszakájára a belépéshez a helyszínen lehet karszalagot, illetve belépőkártyát venni. A masszázsok féláron vehetők igénybe a Fürdők éjszakáján, valamint december végéig valamennyi budapesti fürdőben. A fürdők közti közlekedést ingyenes buszjáratok segítik, minden félórában indul egy busz a Széchenyitől.

Rudas - itt emberek nélkül (Fotó: MTI)

Rudas – itt emberek nélkül (Fotó: MTI)

—- Szombat, december 6. – klímafesztivál, Mikulás-ünnepség—-

…klímavédelmi filmfesztiválra a Toldiba

December 5. és 6. között kétnapos filmfesztivállal zár a Klímaébresztő! filmhét a Toldi moziban. Itt lesznek filmek, beszélgetések, és számtalan más program a klímaváltozásról. A vendégek közt lesz az új zöld ombudsman Dr. Fülöp Sándor, Menyhár Jenő az Európa Kiadó énekese és a Greenpeace aktivistája is. Szombaton délután kettőkor kezdődik a program a nagyteremben a kisteremben és a kávézóban. Lesznek filmvetítéssel, és beszélgetések, a például a Nemzeti Éghajlat Programról, az élelmiszer válságról, a Nemzeti Fejlesztési Tervről, a közösségi kezdeményezésekről. Mindemellett a Menyhárt Jenőtől, az Európa Kiadó énekesétől megtudhatjuk, hogy hogyan lett zenészből környezetvédő? Mit tehet egy aktivista egy klímabarátabb jövőért?

Menyhárt Jenő: az Európa Kiadótól a Greenpeace-ig

Menyhárt Jenő: az Európa Kiadótól a Greenpeace-ig

…találkozni a lappföldi Mikulással

Az ország karácsonyfája lesz a december 6-án megnyíló, Parlament előtti Meseváros leglátványosabb főszereplője. Több ezer bordó és arany gömb, valamint 19 ezer apró égő ékesíti majd a fát. Az ország karácsonyfájának fényei december 6-án délután fél 5-kor gyúlnak majd fel. Ezen a napon kezdődik az ország karácsonya. Most szombaton Kemény Henriktől láthatjuk a Vitéz Lászlót kétszer is. A Magyar Mikulás pedig délután öttől a házból kilépve várja a finn vendéget, Joulupukkit akit fáklyás krampuszok vezetnek fel. Először a magyar, majd a finn Mikulás köszöntik az egybegyűlteket. Jeltolmács segítségével idén először szólnak a térre meghívott Siketek és Nagyothallók Intézetének gyermekeihez is. A beszédeket követően a Magyar Mikulás a házába invitálja a lappföldi Mikulást. Itt kerül sor a közös finn-magyar Mikulásegyezmény kézjegyükkel történő megpecsételésére. Később a gyermekek és a két Mikulás a fáklyások kíséretében együtt kivonul a karácsonyfához. Ekkor a tűzoltó fúvószenekar játszik, majd a Mikulás a gyerekekkel együtt egy gombnyomással felgyújtja a karácsonyfa fényeit. Lesz közös éneklésis a Tűzoltó Fúvószenekar kíséretében, amikor is a jeltolmács egy ismert karácsonyi dalt tanít jeleléssel a téren lévőknek.

Felállítják az ország karácsonyfáját (Fotó: MTI)

Felállítják az ország karácsonyfáját (Fotó: MTI)

—-Vasárnap, december 7. – képregényfesztivál, Ghalia Benali —-

…24 órás képregényre a Gödörbe

A Magyar Képregénykiadók Szövetsége negyedik évvégi vásárát december 7-én tartja a Gödör Klubban. A rendezvényen a szövetség tagjain kívül részt vesznek más kiadók, boltok és szerzői kiadványok is. Kapunyitás 10 órakor, zárás 18 órakor. A belépés ingyenes. Tombolajegyek 100 forintért vásárolhatók az információs pultnál. Itt születik meg a 24 órás képregény, amelynek Amerikában és Franciaországban már hagyománya van. A résztvevők egy nap alatt rajzolnak meg egy 24 oldalas képregényt. Magyarországon először a Hungarocomixon több grafikus vállalkozott arra, hogy néhány óra alatt elkészítsen egy-egy képregényt, amelynek a motívumát előző nap ismeri meg. Az alábbi rajzolók részvétele várható: Hromkó István (32 kaliber), Tebeli Szabolcs/Brazil (Bürokraták, Johnny Fellow), Lakatos István (Lencsilány), Fehér Zoltán/Zorro de Bianco (Szivárvány köz, Vogel), Pilcz Roland (Kalyber Joe), Erdélyi Anita/Nospherato (Keretbe zárt világ antológia), Horváth Henrik (Panel, Nero Blanco Comix), Lanczinger Mátyás (Guta nyomozó), Kemenes Iván (Stroboscopa), Koska Zoltán (Firka-Comics).

…Ghalia Benali és a Romano Drom közös koncertjére

A Brüsszelben élő és alkotó tunéziai énekesnő, Ghalia Benali a kortárs világzenei élet egyik legizgalmasabb egyénisége. A zene és a tánc mellett fest is. Színészi tehetségét már több filmben is megcsillogtathatta. Különböző formációkban szerepel: most fellépő triójával a sokszínű arab zenét mutatja be, amelyben a tunéziai populáris „kafichanta”, az egyiptomi Oum Kalthoum-repertoár, valamint a libanoni és a szíriai dallamok találkoznak egymással. Zenésztársai, Moufadhel Adhoum oudon, Azzedine Jazouly pedig arab ütőhangszereken kísérik Ghalia érzéki hangját. Az előadás egy nosztalgikus találka, egy nyugati kultúrában élő arab nő szerelmi vallomása zenéje iránt. A művésznő 1999 óta többször is találkozott a Romano Drom együttessel, akik – meglepetésként – játszottak az esküvőjén is. Vendégzenészként már énekelt velük Magyarországon és Belgiumban is, 2007-ben pedig egy nagyon szép közös dallal szerepelt a Romano Drom Po Cheri című albumán.

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg 4

—-…moziba, gyerekprogramokra—-

…moziba

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg 4

Közép- és kelet-európai alkotók mesélnek, tárnak torz tükröket elénk és döbbentenek meg filmjeikkel a héten: a kazah Szergej Bodrov (Mongol), az orosz Kirill Szerebrennyikov (Az áldozatkaszkadőr), a cseh Jan Šverák (Csereüvegek) – és a magyar Goda Krisztina (Kaméleon).

Bővebben >>

…Gyerekprogramokra a Müpába

Vasárnap ugyan már vége a Mikulás-ünnepnek a Művészetek palotájában azonban még tovább folytatódik. A Cifra Palota vasárnaponként továbbra is várja ugyanis a kézművesség, az ügyességi, készségfejlesztő és logikai játékok, a szellemi vetélkedők, valamint a különböző színpadi előadások iránt érdeklődő gyerekeket és szüleiket. A programok témáját egy-egy alkalommal az aktuális ünnepek, évfordulók, világnapok adják, köréjük épülnek a színpadi műsorok és a kézműves foglalkozások, és hát mi lenne aktuálisabb most, mint a fehér szakállú öregapó.

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg 4

—-Maradjak… …olvasni, tévézni—-

Könyv

Dragomán György: A fehér király

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg 7

Dragomán György Fehér királyát több mint húsz nyelvre fordították le, számos országban vezette az irodalmi és a vásárlási listákat is. Nem érdemtelenül. A fiatal, Erélyből származó író e regénye hol vicces, hol tragikus, s lassan kirajzolódik belőle egy abszurd, de a tizenegy éves főhős szemével mégiscsak szép világ, amely elemeiben a kora nyolcvanas évek Romániájának atmoszféráját idézi. A kiskamasz fiúnak apja elvesztése miatt hirtelen szembesülnie kell a felnőttség terheivel, ugyanakkor még képes arra is, hogy játékosan és mitikusan lássa a brutális hétköznapokat. Az olvasmányos, letehetetlen regény kicsit a Pál utcai fiúkra, kicsit az 1984-re, kicsit a Száz év magányra emlékeztet.

Még több jó könyv >>

Tévé

Péntek, december 5.
21:25
TV2

Egértanya

A rágcsáló visszavág, azaz egy kisegérről egy kedves, régi házban éldegél. Egy napon aztán meghal a ház tulajdonosa, és rövidesen új lakók költöznek a helyére. Ezeknek az újonnan érkezetteknek viszont nincs ínyére, hogy egy fedél alatt éljenek egy egérrel, így mindent elkövetnek, hogy megszabaduljanak tőle. Egerünknek azonban feltett szándéka, hogy régi otthonában marad, és nem hagyja magát.

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg 4

Szombat, december 6.
22:15
DUNA Televízió

Iszka utazása

Egy Zsil-völgyi kamaszlány nem a „habos boldogságról” álmodik. Csupán azt szeretné, ha minden nap ehetne valamit, és alkoholfüggő szülei nem bántanák. Megszökik otthonról, útja a tengerig vezet. Nem úgy, amiképp ő szeretné. A kamaszkorú amatőr főszereplő, Varga Mária senkit sem hagy megérintetlenül. Amikor hallgat, tekintete közlékeny, számunkra elképzelhetetlenül nehéz sorsa közben is ég benne valami erős és tiszta fény.

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg 4

Vasárnap, december 7.
21:00
m2

Az angol beteg

A nemrégiben elhunyt Anthony Minghella filmjében olyan kiváló színészeket láthatunk, mint Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe vagy Kristin Scott Thomas. A történetben Hana, az ápolónő súlyosan sebesült férfit helyez el egy toscanai romos kolostorban a második világháború vége felé. Hana azt hiszi, átok ül rajta. A háborúban elszenvedett traumatikus élmények hatására retteg attól, hogy akit megszeret, az halálra van ítélve. A beteg nem emlékszik semmire. Személyazonosságának egyetlen kulcsa egy személyes levelekkel, térképekkel és fotókkal telerakott könyv, amit nála találtak. Hana olvasni kezdi betegének a könyvet, és a szinte felismerhetetlenségig összeégett férfi emlékezni kezd. Alig telik el néhány pillanat, s Gróf Almásy Lászlókét látjuk viszont.

Menjek vagy maradjak – Joulupukki vagy Az angol beteg 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik