Élet-Stílus

Itt a legújabb Star Wars-epizód

admin
admin

2008. 09. 18. 06:00

Star Wars: A klónok háborúja

Az elkötelezett Star Wars-hívőknek – akik erősen hörögtek a Jar Jar Binks-szerű „disneységeken”, de már az ewokok láttán is felszisszentek – nem ajánljuk az Avatar: Az utolsó Léghajlító rendezőjének, Dave Filoni animációját. Egyébként igen.

Az ismert történetről – mit történet: az egyik, hanem „a” legnagyobb filtörténeti saga – George Lucas (íróként és természetesen producerként) mintha újabb bőrt húzna le. Miszerint nagyjából a 2. élőszereplős rész (Star Wars: A klónok háborúja) és a 3. opus (Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja) közé helyezve, az ismert hősök (Anakin Skywalker, Yoda, Mace Windu, Palpatine szenátor, Dooku gróf és a robotok, a mieink is, meg azok is) mellett új figurákkal (Ahsoka Tano) dúsítva a sztorit arról mesél, hogy a Köztársaságban nagy a baj.

Nevezetesen, hogy miközben dúl a klónháború, Anakin és újdonsült padawanja, a hebrencs Ahsoka Tano azt a megbízást kapja a Jedi-tanácstól, hogy szabadítsa ki Jabba ismeretlen tettesek által elrabolt fiát, hogy ezzel elnyerjék a gengszterfőnök bizalmát, és a Huttokat a Köztársaság pártjára állítsák. A gyerekrablás azonban csel, a szálakat a Sötét Nagyúr és a gonosz Dooku gróf mozgatja.

A jól CGI-rajzolt történet nem is a felnőtt (konzervatív) hívőknek szól, sokkal inkább a nagy mítosz által – még – kevésbé érintett mai gyerekeknek. (Lehet készíteni a pénztárcákat, és menni klónmenüt venni.)

Star Wars: A klónok háborúja

színes, szinkronizált, amerikai animációs film, 90 perc, 2008, rendező: Dave Filoni, eredeti hangok: Matt Lanter, Ian Abercrombie, Samuel L. Jackson, Corey Burton, Tom Kane, Anthony Daniels, Christopher Lee, forgalmazó: InterCom Nemzetközi Kulturális Szolgáltató Zrt.,
honlap


A spanom csaja

Az újabban elsősorban a vígjátéki újrázásokban (a folytatásokban) otthonos Howard Deutch – Még zöldebb a szomszéd nője, Furcsa pár 2., Már megint bérgyilkos a szomszédom – Jordan Cahan forgatókönyvírónak köszönhetően olyan filmet forgathatott, ami elsőre is betalál. Már ha szereti valaki a tapló karaktereket. Mint például Tankét (Dane Cook), aki frissen elzavart legények nőit viszi randizni (a kitaszított hímek megbízásából és pénzén), hogy furkó viselkedésével arra késztesse a meggondolatlan hölgyeket, hogy gondolják meg magukat, és térjenek vissza útilapus exükhöz. Tank profizmusának hála a lányok általában – sikítva – így is cselekednek. A baj persze beüt, amikor a fülig szerelmes cimborája, Dustin (Jason Biggs) kér segítséget tőle, hogy álmai nőjét, Alexist (Kate Hudson) visszakapja. Mert ez egyszer a „hivatásos bunkó” szavai leperegnek az áldozatáról, mi több, kérges szívében valami megmozdul…

Cook (és figurája) remeklésének hajlandóak vagyunk elnézni, hogy Biggs immár sokadszorra adja a jószándékú lúzert, Hudson pedig a vonzó és okos nő szerepében látható. Sőt: a kötelező hollywoodi érzelmi túlcsordulást is megbocsátjuk.

A spanom csaja

színes, feliratos, amerikai vígjáték, 101 perc, 2008, rendező: Howard Deutch, szereplők: Kate Hudson, Jason Biggs, Dane Cook, Lizzy Caplan, Diora Baird, Jenny Mollen, Nate Torrence, Alec Baldwin, forgalmazó: Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft.,
honlap

Tabló – Minden, ami egy nyomozás mögött van!

A lepukkant, vagy ha tetszik: rögvaló magyar – pesti – miliőbe kalauzol Dettre Gábor környezetrajzos krimije. Legalábbis akad benne bűncselekmény, nyomozás, testiség, némi akciózás, de a hangsúly nem ezen van. Sokkal hatásosabbak az életszerű párbeszédek és a helyszínek, a leszedált magyar fővárosi „internacionlista” piac és a gettó.

Dettre (Felhő a Gangesz felett) kétórás mozijának eredetileg tervezett címe sok mindent elárul: Romazsaru (igaz, volt már Hangyaégetés a munkacíme is). Kertész Ákos író A gyűlölet ára című krimijén alapuló filmben a cigány származású rendőr, „Zafír” (Mucsi Zoltán) nyomoz egy alvilági ócskás meggyilkolása ügyében. De nem a nyomozás a lényeg, hanem Budapest-alsó, ahol minden menthetetlenül elromlott és elrontott, ahol egyaránt utálják a cigányokat, a zsidókat, a magyarokat stb. Hangsúlyos a film szerelmi mellékszála, amiben a detektív erdélyi romalány védence (Fátyol Kamilla) és Amerikából jött zsidó felesége (Györgyi Anna) között ingadozik. Tulajdonképpen mindkettőt őszintén szereti, de…

A Tabló… nézhető, időnként megnevettetésre képes alkotás, aminek a legapróbb szerepeiben is komoly színészkiválóságok láthatóak (például Zafír apját Keres Emil alakítja, Monori Lili romafeleséget játszik), és Fábry Sándor szintén kap néhány igen jó percet.

Mindettől függetlenül a film tétovázik, hangsúlytalan elemek kapnak túl erős megvilágítást, és túlságosan sok mindent zsúfol össze a rendező, ami nem passzentos. Amit aztán vagy elbír a néző, vagy nem. Apróság, de nekünk tetszett például a világhírű román hegedűművész, Alexander Balanescu filmzenéje, Mucsi nemiszervének többszöri magányos kornyadását – ami vélhetően a jellem- és állapotábrázolás része – viszont túlburjánzónak és indokolatlannak éreztük.

Tabló – Minden, ami egy nyomozás mögött van!

színes, magyar krimi, 120 perc, 2008, rendező: Dettre Gábor, szereplők: Mucsi Zoltán, György Anna, Fátyol Kamilla, Csuja Imre, Scherer Péter, Tordy Géza, Szirtes Ági, Lengyel Ferenc, Nyári Oszkár, Molnár Piroska, forgalmazó: Best Hollywood,
honlap

Fél Nelson

Tavaly Oscar-jölölést kapott Ryan Gosling (Kísérleti gyilkosság, Törés, Plasztik szerelem) az amerikai független filmes Ryan Fleck drámája főhősének megformálásáért. Azonban nem csupán rajta, illetve a film másik főhősén, a kiskamasz Shareeka Epps tetszetősen hiteles, életszerű játékán múlik, hogy a Fél Nelson megérint. Fleck szimpatikus egyszerűséggel és maximális beleélő-képességgel mesél olyan – egyébként könnyen az érzelgősség iszapjába csússzanó – dolgokról, mint számkivetettség, boldogságkeresés, sorsszerűség.

Történetében egy harmincas éveit taposó tanár, Dan Dunne (Gosling) nappal nagyra értékelt történelemtanár és kosárlabda-edző, napnyugtával viszont előtör belőle a mániákus függő: vedel és kábítószerezik. Óhatatlan, hogy a két világ – a két élete – ne érjen össze. Erre akkor kerül sor, amikor egyik nehézsorsú lánytanítványa, Drey (Epps) az egyik tréning után eszméletlenül talál rá. Miután az apja „elfelejtett” a lányért menni, a magához térő tanár hazafuvarozza. Szerelemgyanús barátság szövődik közöttük.

Az „iskolai-ifjúkori” drogtragédiák (Egy kosaras naplója, legutóbb: Candy), keverednek egy Lolita-szerű drámával, megspékelve a társadalmi közöny ábrázolásának szikár fájdalmával. A film nem kíván a szánkba rágni semmit, csak azt érezzük utána, hogy így nem jó.

Fél Nelson

színes, feliratos, angol dráma, 106 perc, 2006, rendező: Ryan Fleck, szereplők: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Jeff Lima, Nathan Corbett, Rosemary Ledee, Anthony Mackie, forgalmazó: Odeon Video Kft.,
honlap

Leo

A Zsernyákok libanoni-svéd rendező-forgatókönyvírója, Josef Fares (az északvidéki rendőrkomédiában a főhőst alakítotó Fares Fares testvére) tulajdonképpen a maga A másik én-variánsát készítette el, megidézve az ultrabrutális klasszikust, Gaspar Noé Visszafordíthatatlan című drámáját is.

Története szerint a harmincadik születésnapját ünnepelő Leo (Leonard Terfelt) és barátnője, Amanda (Sara Edberg) hajnalig mulatozik a barátokkal, a mamával, az alkalmi ételekre szaporáznak az alkalmi italok. De nem a delírium teremens a végzetük, hanem az a két (bevándorló-kinézetű) alvilági alak, aki a hajnali utcán beléjük köt, és pisztolyt nyom a fiú torkába, de a lány húzza a rövidebbet… A vér vért követel, végzetszerűen következik a bosszúhadjárat.

Josef Fares tiszteletét teszi a skandináv minimálmozi-mozgalom (igen, a Dogma) előtt, eszköztelensége, nyersessége, erőszakos erőszakábrázolása azonban nem hordoz semmi új többletet.

Leo

színes, feliratos, svéd dráma, 78 perc, 2007, rendező: Josef Fares, szereplők: Leonard Terfelt, Sara Edberg, Josef Fares, Pavle Kukulj, Dragomir Mrsic, forgalmazó: Cirko Film – Másképp Alapítvány,
honlap

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.