Élet-Stílus

Szabadon spammelhetők ezentúl a cégek

Szeptember elsejétől hatályos az a jogszabály, amelyik több ponton megváltoztatja az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényt, különös tekintettel a spamekre.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a kéretlen elektronikus levelektől – mint erre a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján is felhívják a figyelmet -, a jövőben csak a magánszemélyeket védi a hatóság, a vállalkozások címeire szabadabban küldhetők reklámok.

A törvény az uniós irányelvek szerint elkülöníti a magukat megvédeni képes cégeket és az otthon internetezőket mivel ők, a hiányos számítógépes ismeretek vagy a tájékozatlanság miatt jobban rászorultak a hatóság védelmére, mint a vállalkozások.

Egyértelműen magáncímnek számít valamennyi olyan cím, amit magánemberként regisztrál valaki, de azok a céges címek is, melyek a dolgozók számára kiadott személyes címek (ezek általában a vezeteknev.keresztnev@cegnev.hu címformátumú hírek).

Az info@cegnev.hu formátum, vagy bármely kapcsolatfelvételre alkalmas központi cím céges e-mail címnek tekinthető. Ezentúl, ha egy cég spamet kap és bejelentést tesz, akkor az NHH nem indít eljárást, legfeljebb azt vizsgálja, hogy az egyéb előírásoknak megfelel-e az elektronikus üzenet. Tehát, hogy le lehet-e iratkozni a hírlevélről és egyértelműen azonosítható-e a küldő.

A másik változás, hogy az elektronikus hirdetéseket legálisan küldő vállalkozások, össze kell, hogy gyűjtsék a reklámlevelet kérő magánszemélyek nevét és lakcímét is. Így például egy panaszbejelentés esetén könnyű lesz visszakeresni, valóban hozzájárul-e az e-mail cím gazdája, legális, vagy illegális e-mail cím gyűjtemény alapján küldik-e a hirdetéseket.

Persze az kérdéses, hogy ki az, aki egy hírlevélért cserébe részletes személyes adatokat ad meg magáról, illetve, hogy az új módosítás mennyiben rettenti vissza az adatkalózokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik