Élet-Stílus

Jól bírta a terhelést a Megyeri híd

A teherbírási próbán a hídszerkezet kevesebb mint fél métert hajlott meg a mintegy félszáz kamion alatt. A tervek szerint legkorábban szeptember végén indulhat meg az autóforgalom a hídon.

“A tegnap esti teherállásoknál mért lehajlások rendre kicsivel alacsonyabbak voltak, mint a tervezett érték. Eddig minden rendben van. A híd pont olyan, ahogyan terveztük” – mondta Rapkay Kálmán, a kivitelező Hídépítő Zrt. igazgatója. Amikor a legtöbb teherautó állt a hídon, akkor sem hajlott meg a szerkezet fél méternél jobban. A híd leghosszabb szakaszát két éjjel tesztelik, a szombati próba után vasárnap is teherautók vonulnak a szerkezetre – mondta az igazgató.

A próba során összesen 42, homokkal megrakott teherautót engednek a hídra, ezeknek összsúlya egyenként 43 tonna. A méréseket azért éjszaka végzik, hogy a napsütés okozta hőmérséklet-különbség a híd teteje és alja között ne befolyásolja a mérési eredményt. A híd többi részét is teherautókkal tesztelték.

Jelenleg azzal számolnak, hogy szeptember végén, október elején elindulhat a forgalom a hídon – mondta Rapkay Kálmán. A Megyeri híd műszaki átadása szerdán kezdődik. A vizsgálat körülbelül három hétig tart majd. A műszaki átadás után a hatóságnak kell megállapítania, hogy elindulhat-e a forgalom. Ez az utolsó határozat három héten belül jogerőre is emelkedhet – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik