Élet-Stílus

Jóval kevesebben haltak meg az utakon

Az első félévben a közúti közlekedési balesetek száma hét százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva; 406-an vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A 2007. év első félévének adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkenést mutat, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon, 13 százalékkal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Dél-Alföldön volt a legalacsonyabb: 21, szemben az országos 25-ös átlaggal.

A halálos balesetek száma jelentősen, 31 százalékkal lett alacsonyabb, míg a könnyű sérüléssel járó baleseteké alig 3 százalékkal csökkent. Közúti balesetben 406-en vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A balesetet elszenvedők száma túllépte az 12 ezret. A súlyosan megsérülteké megközelítette a 3500-at, a könnyen megsérülteké pedig meghaladta a 8 ezret. A meghalt emberek 46 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 74 százaléka, az elöl ülő utasaik 70 százaléka nem használta a biztonsági övet – áll az összegzésben.

Az ittasan okozott balesetek száma is szignifikánsan, 20 százalékkal csökkent. Az ilyen balesetek száma Észak-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal. Az elmúlt félévben közel 9 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A balesetek 4 százaléka halállal végződött.

A balesetek kimenetelét tekintve, a halálos balesetek jelentős csökkenésével egyidejűleg a súlyos sérüléssel végződők száma is a baleseti mutatószámot meghaladóan, 10 százalékkal csökkent, és ez az irányzat minden hónapban érvényesült.

2008 első félévében kizárólag a vasúti jármű és közúti jármű ütközése balesettípus mutatott növekedést. Az ilyen jellegű balesetek 63 százalékát okozták személygépkocsik, 8 százalékát gyalogosok, 9-9 százalékát teherszállító járművek és kerékpárosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik