Élet-Stílus

Jóval kevesebben haltak meg az utakon

admin
admin

2008. 08. 21. 10:08

Az első félévben a közúti közlekedési balesetek száma hét százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva; 406-an vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A 2007. év első félévének adataihoz viszonyítva a balesetek száma mindenütt csökkenést mutat, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon, 13 százalékkal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Dél-Alföldön volt a legalacsonyabb: 21, szemben az országos 25-ös átlaggal.

A halálos balesetek száma jelentősen, 31 százalékkal lett alacsonyabb, míg a könnyű sérüléssel járó baleseteké alig 3 százalékkal csökkent. Közúti balesetben 406-en vesztették életüket, 199-cel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A balesetet elszenvedők száma túllépte az 12 ezret. A súlyosan megsérülteké megközelítette a 3500-at, a könnyen megsérülteké pedig meghaladta a 8 ezret. A meghalt emberek 46 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 74 százaléka, az elöl ülő utasaik 70 százaléka nem használta a biztonsági övet – áll az összegzésben.

Az ittasan okozott balesetek száma is szignifikánsan, 20 százalékkal csökkent. Az ilyen balesetek száma Észak-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal. Az elmúlt félévben közel 9 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A balesetek 4 százaléka halállal végződött.

A balesetek kimenetelét tekintve, a halálos balesetek jelentős csökkenésével egyidejűleg a súlyos sérüléssel végződők száma is a baleseti mutatószámot meghaladóan, 10 százalékkal csökkent, és ez az irányzat minden hónapban érvényesült.

2008 első félévében kizárólag a vasúti jármű és közúti jármű ütközése balesettípus mutatott növekedést. Az ilyen jellegű balesetek 63 százalékát okozták személygépkocsik, 8 százalékát gyalogosok, 9-9 százalékát teherszállító járművek és kerékpárosok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.