Élet-Stílus

A címvédő kiejtette az Európa-bajnokot

A torna előtt is sokra taksált franciák, a címvédő horvátok, a jól taktikázó spanyolok és a meglepetéscsapat Izland jutott a pekingi kézilabdatorna elődöntőjébe. Az Európa-bajnok dánok nélkül folytatódik a verseny.

Az athéni bronzérmes oroszok ellen a francia csapat esélyesként kezdett, és a kékek igazolták is a várakozásokat.

Bár az oroszok kezdték bátrabban a találkozót, 4-4 után az ekkor Narcisse által gólképes franciák elléptek – igaz 7-7-ig az oroszoknak is volt válaszuk.

Karabatic csupán két góllal zárt - de sokat passzolt (MTI)

A sokat gyötört Karabatic csupán két góllal zárt – de sokat passzolt (MTI)

A 15. és 22. perc között azonban „rövidzárlat” keletkezett a szbornaja támadórászlegében – míg a gallok Abalo, Bertrand Gille és Girault találataival 10-7-re elléptek: ezt az előnyt a szünetig meg is tartották.

Térfélcsere után tovább nőtt a franciák fórja – 4-5 góllal vezettek Karabaticék. Ám akárcsak az oroszokat, a franciákat is utolérte a végzet: a félidő derekán, 22-17-es állásnál megállt a tudomány, miközben a rivális négy gólt szerzett, ismét szorosnak tűnt a meccs.

Nem így történt. Narcisse ugyanis sorozatban három gólt lőtt, visszaállítva a megnyugtató előnyt, így a hajrá gyakorlatilag izgalommentesen telt, az utolsó percekre az oroszok is beletörődtek a vereségbe.

Paty, Abati, Karabatic és Karaboue öröme (MTI)

Paty, Abati, Karabatic és Karaboue öröme (MTI)

A lengyelek ellen remekül kezdő, s a félidőre ötgólos előnyt összekuporgató izlandiak is áldhatták szerencséjüket, hogy az ellenfél későn ébredt. A második félidő derekán a Jurecki és Jachlewski góljaira alapozó lengyelek megközelítették az északiakat, ám egyenlíteni nem tudtak, s a felzárkózás nagyon sokat kivett belőlük.

A gyors izlandiak így a végén tartani tudták két-háromgólos fórjukat, s végül olimpiai történetük második elődöntős szereplésüket ünnepelhették – korábban 1992-ben Barcelonában sikerült a bravúr, a 4. hely.

Lijewski drámája - a lengyelek túl későn kezdték a hajrát (MTI)

Lijewski drámája – a lengyelek túl későn kezdték a hajrát (MTI)

A nap talán leginkább várt összecsapásán a legutóbbi norvégiai Európa-bajnokság két döntőse, az olimpiai címvédő horvátok és a kontinens-bajnok dánok szálltak sorompóba. A déliek kezdtek jobban, a feltartozhatatlan Sprem négy góljával és Dzomba sikeres hétméteresével 5-1-re elhúztak.

A dánok sikeresen zárkóztak, a 21. percben már 10-8 volt az eredmény, s végül kétgólos horvát vezetéssel, 14-12-vel fordultak az együttesek.

A sérülése óta 12 percet játszó Balic ugyanakkor nem túl sok hasznára volt csapatának – ritkán vállalkozott a védjegyének számító egyéni betörésekre, jobbára osztogatni próbált, de az sem volt mindig sikeres.

A szünet utáni pillanatokban a horvátok legjobbja a büntetőket magabiztosan értékesítő, s egy alkalommal a szélről is betaláló Dzomba, valamint a bal átlövő posztjára beugró Valcic volt.

Balic (fehérben) nem villogott, de sorsdöntő gólt lőtt (AP)

Balic (fehérben) nem villogott, de sorsdöntő gólt lőtt (AP)

A duó tartotta a lelket a társakban, a dánok ugyanis nagyon felpörögtek a második félidőre: 16-16-nál egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték. Egy-egy gól volt a különbség, viszont Dzomba újabb (pimasz) hetesével már a címvédő állt jobban, s öt perccel a vége előtt kettő volt közte: az addig jobbára alibiző Balic gondolt egy nagyot, s egyéni akció nyomán növelte a különbséget.

A dánokat szorongatta az idő is, s minden eldőlt, amikor emberhátrányba kerültek. A kétperces periódus alatt a horvátok 24-21-re elhúztak, s onnan már nem volt visszaút. A világbajnok és a vb-ezüstérmes után az Európa-bajnok is kiesett. A négy között a horvátok a franciákkal, míg az izlandiak a dél-koreaiakat könnyedén legyőző spanyolokkal találkoznak.

Férfi kézilabda-torna

Negyeddöntő:

Franciaország-Oroszország 27-24 (13-10)
Legjobb dobók: Narcisse 9, Abalo 7, B. Gille 4, Girault 4/1 ill. Koksarov 5, Csernoivanov 4

Izland-Lengyelország 32-30 (19-14)
Legjobb dobók: Petersson 6, Sigurdsson 5, Gudjonsson 5/1, Geirsson 4 ill. Jachlewski és Tkaczyk 6-6, Jaszka és Jurasik 4-4

Horvátország-Dánia 26-24 (14-12)
Legjobb dobók: Sprem 7, Dzomba 6/5 ill. Christiansen 6, Lindberg 4

Spanyolország-Dél-Korea 29-24 (14-12)
Legjobb dobók: Rocas 8, J. García 6/3, R. Entrerrios és Romero 4-4 ill. Jong Jik-jong 7/1, Paek Von-csul 6/1, Jung Szu-jung 5

A pénteki elődöntőben:
Franciaország-Horvátország
Izland-Spanyolország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik