Élet-Stílus

Dugó Letenyénél és a horvát autópályákon

A horvát autópályák üzemeltetői a mostani hétvégére várják az idei nyári szezon legnagyobb forgalmát. A letenyei határátkelőnél szombat hajnal helyett más időpontot javasolnak a kilépésre a rendőrök.

A horvát sztrádák üzemeltetői erre a hétvégére várják a legnagyobb forgalmat, elsősorban az olasz vakációzók indulása miatt. A fizetős sztrádákat üzemeltető négy társaság adatai szerint a nyári forgalom eddig valamivel kisebb volt ugyan a tavalyinál, de augusztusban már a korábbi évet is meghaladó forgalomra számítanak.

Kora reggel induljunk

A leghosszabb sztrádaszakaszokat üzemeltető állami cég, a HAC már korábban azt javasolta az Adriára utazóknak, hogy lehetőség szerint ne szombaton utazzanak, inkább péntek reggel vagy vasárnap, s akkor is a kora reggeli vagy késő délutáni órákban érdemes az Adria irányába elindulni. Akik a tengerről visszafelé utaznak, ugyancsak jobban teszik, ha pénteken vagy vasárnap reggel indulnak el.

Akinek a szállodai turnusváltások miatt mindenképpen szombaton kell útra kelnie, inkább éjszaka utazzon, így elkerülhető a külföldi turisták szombati rohama és a belföldi nyaralók pénteken vagy szombaton és vasárnap délelőtt útra kelő tömege – javasolja a HAC.

Hosszú sorok Letenyénél

Horvátország felé a letenyei a legnagyobb forgalmú határátkelő, a rendőrség adatai szerint egy-egy hétvégén mintegy 50 ezren lépnek ki és be ezen az átkelőn. Nem csak a magyar utazók, de az egyre több szlovák, cseh és lengyel vakációzó miatt is erős a forgalom a hétvégi napokon.

Júliusban több szombaton is előfordult, hogy hajnalonként több kilométer hosszan, fél-másfél órán át kellett várakozniuk kilépésre már az M7-es autópályán az utazóknak. A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy aki el akarja kerülni a csúcsforgalmat, szombaton hajnali 3 óra előtt vagy 6 óra után érjen Letenyére, e két időpont között érkezik ugyanis a legtöbb kiutazó.

Beindul az olaszok rohama

A nyaralók – elsősorban osztrákok, németek, szlovének és olaszok – a legnagyobb tömegben Szlovénia felől utaznak Horvátországba, így ezeken a határátkelőkön és az innen induló autópályákon a legnagyobb a forgalom. A déli irányba tartó járművek közlekedését az elmúlt hetekben azzal segítették az autópálya üzemeltetői, hogy az A1-es autópálya legnagyobb torlódásokat okozó alagútjainál szombaton délelőttönként a tenger irányába egyirányúsították a forgalmat.

A Mala Kapela és a Sveti Rok egyenként hat kilométeres alagútjai jelenleg csak egy-egy sávosak mindkét irányba. A bejáratoknál leszűkülő forgalom pedig esetenként 10-12 kilométer hosszan is feltorlódik. A Horvát Autóklub közlése szerint hasonló dugók alakulnak ki szombatonként Fiume (Rijeka) közelében, az Isztriára vezető Ucka-alagútnál is. A nyaralásról visszafelé tartóknak pedig Zágráb előtt, Luckonál, a fizetőkapu miatt kell szombaton délutánonként 5-10 kilométeres sorra és 1-2 órás várakozási időre felkészülniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik