Élet-Stílus

Cavendish újabb részsikere

Tovább dagad a botrány a Tour de France-on kerékpáros körversenyen, miután az olasz Leonardo Piepolit is doppingoláson érték. Közben folytatódott verseny, amelyen a villámlábú brit Mark Cavendish negyedik szakaszgyőzelmét aratta.

Az olasz Leonardo Piepoli is doppingvétséget követett el, így őt és csütörtökön lebukott társát, Riccardo Riccót azonnali hatállyal menesztette a botrány miatt a Tour de France-tól már korábban visszalépett Saunier Duval kerékpároscsapat.

Az idei Giro d’Italián második, a mostani Tour de France-on a 6. és a 9. szakaszon is győztes Ricco szervezetében harmadik generációs EPO-ra, más néven CERA nyomaira bukkantak a szakemberek a vizsgálatok során.

Piepoli esetében még nem derült ki, miként követett el a vétséget, de a L’Equipe című francia lap pénteken azt írta, hogy a Duvalból legalább még egy kerekes lebukott, s ő is ezzel a szerrel élt. A Touron rajtuk kívül eddig két spanyol, Manuel Beltran és Moises Duenas Nevado akadt fenn az ellenőrzésen.

Mark Cavendish sprintben legyőzhetetlen (MTI/EPA)

Mark Cavendish sprintben legyőzhetetlen (MTI/EPA)

A verseny pénteken a Narbonne és Nimes közötti 182 kilométeres szakasszal folytatódott. A csaknem sík, mindössze három kisebb, negyedik kategóriás heggyel „tarkított” terep remek alkalmat kínált a szökésre. S lám: rögtön az etap elején Florent Brard és Niki Terpstra el is lépett a mezőnytől.

Sokáig együtt szökött a két kerekes, majd 27 kilométerrel a vége előtt Terpstra „elhagyta” Brardot – akihez felért cofidises csapattársa, Stephane Auge is -, s egyedül tekert az élen. Tíz kilométerrel a vége előtt azonban mindenkit beért a karaván.

Hét és fél kilométer volt még hátra a célig, amikor Sylvain Chavanel is tett egy kísérletet a szökésre, de ő sem tudott meglépni, erre esélye sem volt, így pénteken is mezőnybefutó döntött a szakaszgyőzelemről.

Ebben a műfajban pedig jelenleg nincs jobb a villámlábú brit Mark Cavendishnél, aki már a negyedik részsikerét aratta, és ezzel beállította két olasz, Mario Cipollini és Alessandro Petacchi korábbi, 1999-es, illetve 2003 rekordját. Az összetettben továbbra is az ausztrál Cadel Evans vezet. Szombaton a Nimes és Digne-les-Bains közötti 194,5 kilométer vár a mezőnyre.

Dopping kisokos

Az EPO, azaz ertropoietin egy hormonkészítmény, amely a vörösvértestek képződését gyorsítja fel. Az EPO segítségével a vér több oxigént képes szállítani, ennek köszönhetően javul a versenyzők teljesítőképessége.

Az EPO korábbi változatát hetente egyszer-kétszer adták be a versenyzőknek, a CERA adagolása kettő-négy hét.

A CERA-t, amelyet az EPO harmadik generációs változatának tartják az szakemberek, vesebetegeknél a vérszegénység kezelésére használják. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja. Ha egészséges emberek szedik, akkor hirtelen drámaian emelkedhet a vér hemoglobinszintje, mely rendkívüli terhelést jelent a szívnek, s akár halált is okozhat. A CERA-t az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyása óta Mircera néven kaphatják a kórházi betegek.
(MTI)


Tour de France
13. szakasz, Narbonne-Nimes, 182 km:
1. Mark Cavendish (brit, Columbia) 4:25:42 ó
2. Robbie McEwen (ausztrál, Silence-Lotto) azonos idővel
3. Romain Feillu (francia, Agritubel) a. i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 54:48:47 ó
2. Frank Schleck (luxemburgi, CSC) 1 mp hátrány
3. Christian Vandevelde (amerikai, Garmin-Chipotle) 38 mp h.

—-A Tour egy cirkusz – sajtóvisszhang—-

Franciaország
Le Figaro:
„Ismét jelen van a dopping a Tour de France-on. A verseny szenzációjaként beharangozott Riccardo Ricco EPO-val bukott le. Egy újabb szégyenteljes fejezet a Tour történetében.”

Le Parisien:
„Riccardo Ricco, a botrányhős. A csaló Riccót kizárták.”

Libération:
„Megint egy mocskos Tour.”

Olaszország
La Gazzetta dello Sport:
„Áruló, disznó Ricco! Ricco megaláztál minket. Szomorúak vagyunk és mérgesek. Ricco, neked véged.”

Corrierre dello Sport:
„A Tour hőse börtönbe vonul. Így az egésznek nincs értelme. Drága illetékesek: most állítsatok le mindent!”

Spanyolország
El Pais:
„Ricardo Riccónak kellett volna a vérfrissítésnek lenni, aki forradalmasítja és feledteti a doppingügyekbe keveredett korábbi sztárokat. Miután kiderült, hogy mi folyik az ereiben, megállapíthatjuk, hogy elődeihez képest csak annyit változtatott, hogy más összetételű szerrel bukott le.”

El Mundo:
„A kerékpársport és a Tour is haldoklik.”

As:
„Riccót kizárták, a tekintélyét vesztett Tour újabb nagy pofont kapott.”

Marca:
„Létezik még igazi kerékpársport? Totális káosz, a verseny szánalmas. A Tour de France nem más, mint egy cirkusz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik