Élet-Stílus

Hiller szerint vonzó lesz a filmiparunk

Miután az Európai Unió jóváhagyta a magyar filmtámogatási rendszert, a magyarországi filmipar stabil, vonzó és kiszámítható lesz 2013-ig - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

Az Európai Bizottság szerdán fogadta el a magyar filmtámogatási rendszert, amely július 31-től lép hatályba.

Hiller István felidézte, hogy az EU versenypolitikai főigazgatóságával egy éven keresztül „nagyon kemény, de korrekt” tárgyalást folytattak.

Kemény, de korrekt (Fotó: MTI)

Kemény, de korrekt (Fotó: MTI)

Az eredményt nagymértékben befolyásolta, hogy az Országgyűlés június 9-én gyakorlatilag ellenszavazat nélkül elfogadta a magyar filmtörvény módosítását – fűzte hozzá.

5 évre 50 milliárd

Megemlítette, hogy Magyarországon a filmszakma támogatására 231 millió eurót (megközelítőleg 50 milliárd forintot) használhatnak fel 2013-ig.

A tárcavezető kitért arra, hogy míg 2004-ben 6,5 milliárd forintot fordított az állam a közvetlen filmgyártási költségekre, 2007-ben ez már 57,4 milliárd forintra nőtt a 2003-ban elfogadott filmtörvény, a bérmunka, valamint a koprodukciók által.

Az új filmtámogatási rendszer elfogadása ciklusokon átívelő kiszámíthatóságot teremt azért is, mert a filmet kivették az évenkénti költségvetési vitából – jegyezte meg.

Szomjas üdvözölte

Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára a szakma nevében üdvözölte az új rendszert. Mint rámutatott, ez egy fontos lépés a magyar filmipar számára.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az az átmeneti időszak, amíg nem volt az EU által jóváhagyott támogatási rendszer a bérmunkát visszavetette. Reményét fejezte ki, hogy a külföldi produkciókat sikerül visszacsalogatni a filmtörvény hatályba lépését követően.

EU-kompatibilis

Sámuel Balázs, az OKM szakértője arról számolt be, hogy az Európai Unió versenypolitikai főigazgatóságával „nehezen” egyeztek meg, főként a kulturális követelményrendszerrel és a támogatási intenzitással kapcsolatban. De – mint aláhúzta – az új törvény EU-kompatibilis, a magyar filmipart messzemenően kielégíti.

Úgy vélte, ha nem dolgozták volna ki az új rendszert, a magyar filmipar összeomlott volna. Az Európai Bizottság azért vizsgálta felül a magyar filmtámogatási rendszert, mert annak jóváhagyása 2007. december 31-én lejárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik