Élet-Stílus

Bécs elégedett a foci-Eb-vel

Az osztrák főváros szerint jól vizsgázott a szervezés, elmaradtak a dugók, és a szurkolók sem randalíroztak. A meccseket egymilliárd ember követte nyomon a tévékészülékek előtt, és 6500 újságíró vitte hírét Bécsnek.

A lakosság előzetes fenntartásai ellenére gördülékenyen zajlott le az osztrák főváros történetének eddigi legnagyobb rendezvénye, a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek alkalmából 1,2 millió szurkoló látogatott el Bécsbe.

Unatkoztak a rendőrök

A vártnál sokkal kevesebb dolga akadt a normális létszámhoz képest 30 százalékkal megerősített rendőrségnek is. Az Eb ideje alatt 108 embert tartóztattak le, egész Ausztriában pedig mindössze öt embert kellett vizsgálati fogság alá helyezni. Csökkent a lakásbetörések száma, 30 százalékkal nőtt viszont a zaj miatti panaszok száma.

Képgaléria a döntő napjáról (fotó: Gáti András/FN)

Képgaléria a döntő napjáról (fotó: Gáti András/FN)

A bécsi mentősök is a vártnak megfelelő statisztikákról számoltak be: 2750 sérülést láttak el, és 266 embert kellett kórházba szállítani a 23 nap alatt, ami megfelel az átlagnak. A kisebb sérülések ellátására a neogótikus Volkshalléban kialakított orvosi részleg különösen elnyerte az egyik látogató tetszését, aki szerint az olyan, mint egy Harry Potter-kórház.

Jót tett a szállodaiparnak

Pozitív mérleggel zárhatott nemcsak az eleinte aggódó bécsi szállodaipar, de az Osztrák Vasút (ÖBB) és a bécsi reptér is. Schwechaton 190 charterjárat landolt 28 ezer szurkolóval a fedélzetén, míg a 650 privátjettel 4100 utas érkezett. Az Osztrák Vasút összesen 2,4 millió szurkolót szállított az Eb-nek helyt adó stadionokba és szurkolói zónákba, a normális utasforgalommal együtt pedig az Eb három hete alatt 16,7 millió utast vitt el célállomására.

Nézze meg az FN Tudósító (GIJane) tudósítását a döntő napjáról!

Nézze meg az FN Tudósító (GIJane) tudósítását a döntő napjáról!

Jól vizsgázott a bécsi tömegközlekedés is, amely sűrített járataival és meghosszabbított üzemidejével plusz 7,4 millió utast szállított. A belvárosban kialakított Szurkolói Zóna területét egyébként július 5-én adják vissza a forgalomnak: hajnali 5 órától ismét a megszokott rendben járnak a Ringen a buszok és a villamosok, és a biciklisek is visszakapják a kerékpárútjukat.

Az Ernst-Happel-Stadiont csütörtökön egy közjegyző, egy építész és egy forgatócsoport járja körbe, hogy számba vegyék a keletkezett károkat. Az UEFA-nak pontosan olyan állapotban kell visszaadnia a stadiont, ahogyan átvette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik