Élet-Stílus

Che Guevarát árulják az amerikaiaknak

admin
admin

2008. 05. 19. 12:55

Helyszíni tudósítónk szerint a legnagyobb érdeklődés Woody Allen és Steven Spielberg új filmjét kísérte Cannes-ban. Mundroczó Kornél Deltáját kedden mutatják be a Fesztiválpalotában. A kulisszák mögött a filmes cégek éves forgalmuk egyharmadát bonyolítják le. A legnagyobb üzlet a Che című filmből lehet.

Szombat este zuhogó esőben vonult fel a híres vörös szőnyeggel borított lépcsőn Woody Allen, legújabb filmje, a Vicky Cristina Barcelona két női főszereplőjének Rebecca Hallnak és Penélope Cruznak a kíséretében. A filmet versenyen kívül mutatták be a 61. Cannes-i Filmfesztiválon, mégis eddig ezt az alkotást kísérte a legnagyobb figyelem. A várva várt ifjú sztár, Scarlett Johansson és az Oscar-díjas Javier Bardem azonban nem jött el a bemutatóra.


Woody Allen Penélope Cruz és Rebecca Halll (fotó: mti/AP)

Woody Allen, Penélope Cruz, és Rebecca Halll (fotó: mti/AP)

Három filmes londoni kitérő után az Annie Hall Oscar-díjas rendezője ezúttal Barcelonát választotta újabb szerelmi történetének helyszínéül. A történetben két amerikai lány Vicky (Rebeca Hall) és Cristina (Scarlett Johansson) vakációzik a katalán fővárosban. Találkoznak álmaik spanyol festőjével, Juan Antonióval (Javier Bardem), aki még mindig nem dolgozta fel válását a szenvedélyes Maria Elenával (Pénélopé Cruz). A szerelmi sokszög a szórakoztató romantikus vígjáték megszokott elemei mellett igazi woodyallenes iróniával teli tanulságokkal is szolgál.

Spielberg 22 év után Cannes-ban

Vasárnap viszont már újra napsütésben várta a felpezsdült tengerparti kisváros az Indiana Jones sorozat legújabb részének világpremierjét. A Steven Spielberg – szintén versenyen kívül – vetített filmjét először ekkor láthatta a közönség. Spielberg 22 éve nem volt hivatalos vendég a Croisetten. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmben szintén az immár 64 éves Harrison Ford alakítja a bőrmellényes, cowboykalapos hőst, aki ezúttal Peruban szeretne egy ősi relikviát megszerezni. A szovjet ügynöknőt, akinek szintén a kristálykoponyára fáj a foga Cate Blanchett alakítja.

Harrison Fordékra várva (fotó: Venczel Judit)

Harrison Fordékra várva (fotó: Venczel Judit)

Sokkal kisebb felhajtással vonult fel a vörös szőnyegen az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) kategóriában versenyző Wolke 9 (9. felhő) című német film alkotócsoportja. A filmben Inge (Ursula Werner), a harmic éve a férjével, Wernerrel (Horst Rehberg) élő hatvanéves nő beleszeret a 76 éves Karlba (Horst Westphal) és a váratlanul érkezett szerelem miatt fel is rúgja eddig boldog házasságát. A fiatal rendező (Andreas Dresen) megdöbbentően expresszív módon mutatja be, hogy létezik szerelem első látásra, fizikai vágy, szexuális vonzódás a hatodik x után is, ez nem csupán a fiatalok kiváltsága, és nem szabad letagadni a valódi érzelmeket.

A film kis érdeklődéssel, kevés médiafigyelemmel indult Cannes-ban, a vetítés végén viszont 10 perces vastaps üdvözölte a film jelenlévő főszereplőit és rendezőjét, s várhatóan a meleg fogadtatás be is indította a film nemzetközi karrierjét.

A vörös szőnyeg csak a „díszlet”

Múlt szerdán kezdődött és május 25-ig tart a világ egyik legjelentősebb filmes eseménye, a Cannes-i Filmfesztivál, nem kisebb nevek részvételével, mint Catherine Deneuve, Penelope Cruz, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Woody Allen, Steven Spielberg, Harrison Ford, Clint Eastwood, Dustin Hoffman, Robert de Niro, Bruce Willis, és a zsűri elnöke Sean Penn.

A Fesztiválpalota vasárnap délelőtt (fotó: Venczel Judit)

A Fesztiválpalota vasárnap délelőtt (fotó: Venczel Judit)

Látszólag az a kérdés, ki mikor milyen estélyi ruhában és ékszerrel vonul fel a Fesztiválpalota vörösszőnyeggel borított lépcsőjén, de valójában ez csak a „mozi” része. A valódi (szerencse)játék a színfalak mögött zajlik. Itt nem tűnnek fel hollywoodi sztárok, inkább az ügyvédeké, producereké, a forgalmazóké a főszerep.

A producerek többsége szerint a filmpiac a fesztivál szíve. Minden egyéb csupán csak díszlet a filmek eladásához. A filmforgalmazók éves forgalmuk 25-30 százalékát bonyolítják 12 nap alatt a francia tengerparti városban. Idén több mint ötezer – a legtöbb esetben még csak terv formájában – létező filmet kínálnak eladásra.

Várhatóan a Che lesz a legnagyobb üzlet

Idén a filmpiacra több mint tízezer résztvevő érkezett 93 országból, akik 33 teremben (ebből 12 digitális) követhetik a több mint 1600 vetítést. A 6000 négyzetméter alapterületű vásáron 300 filmforgalmazó cég mutatkozik be, ezen kívül a Croisette szállodáiban további 120 filmes vállalkozás keres partnereket.

A Croisette madártávlatból (fotó: mti/ap)

A Croisette madártávlatból (fotó: mti/ap)

Az idei filmvásár egyik legdrágább üzletének ígérkezik Steven Soderberg négy és félórás filmje, a Che forgalmazási jogának eladása az Egyesült Államokba. Az amerikai rendező 7 év alatt – kizárólag európai pénzekből – valósította meg a filmet, amelybe egyetlen amerikai cég sem kívánt beszállni. A világ számos táján marketingtermékké vált latin-amerikai forradalmár, Ernesto „Che” Guevera imázsa ugyanis körülbelül Hitlerével ér fel a kubai rezsimet egyik legfőbb ellenségének tartó amerikai közgondolkodásban. A film amerikai gyártói ezért Cannes-ban, a fesztiválon való szerepléssel és annak médiavisszhangjával kívánják meggyőzni az amerikai producereket arról, hogy a film eladható a közönségnek.

Magyarok Cannes-ban

Idén először a filmvásár egyik bejáratnál a magyar filmeket hirdető óriásplakát várja a potenciális vevőket. Közülük 11 alkotásnak 14 úgynevezett markentingvetítést is szerveznek a forgalmazók. Egy másik plakát Mundruczó Kornél Delta című moziját hirdeti, amelynek kedden tartják a nemzetközi premierjét a hivatalos versenyprogramban.

A film francia forgalmazója ezt megelőzően nem vetítheti le a filmet a külföldi partnereknek, de az a tény, hogy a Deltát versenyezni (is) meghívták Cannes-ba, már megsokszorozta a magyar produkció iránti érdeklődést.

A szállodák biztos nyernek

A Cannes-i fesztivál idején a város lélekszáma megháromszorozódik, a lakók száma néhány napra közel 200 ezerre duzzad. A tömeg elviseléséért cserébe a versenyfilmek díszbemutatóira – amire kizárólag meghívóval lehet bejutni, és amiért kuncsorgók tolonganak a Fesztiválpalota bejáratai előtt – az őslakosok között 1500 belépőt sorsolnak ki. Emellett a homokos tengerparti strandon szabadtéri ingyen mozi várja minden este a mozitörténelem legnagyobb alkotásaira kíváncsiakat. A cannes-i Miasszonyunk templom vasárnapi hagyományos szentmiséjét a filmfesztivál tiszteletére celebrálták.

A magyar filmek plakátjai (ftó: Venczel Judit))

A magyar filmek plakátjai (ftó: Venczel Judit))

Az Arany Pálmát kiérdemlő alkotás mellett a fesztivál nagy nyertesei a szállodatulajdonosok. A város 7500 szállodaszobájából 2300 azokban a 4-5 csillagos Palace-okban található, ahol a kíváncsi, rajongói tekintetek elől “bújnak el” az eseményen résztvevő sztárok. Ezek a szállodák a fesztivál 12 napja alatt bonyolítják éves forgalmuk 15 százalékát. A Fesztiválpalota szomszédságában, a tengerparti Croisette-en található Carlton 800 kiló langusztával és homárral, 25 kiló kaviárral, 10 ezer üveg pezsgővel és 30 tonna gyümölccsel készült erre a két hétre. Idén ebben a szállodában lakik Andy Garcia, Gwyneth Paltrow és Dennis Hopper, illetve a zsűri elnöke Sean Penn. A szomszédban található Martinez nagyszálló ezen a héten Woody Allent látja vendégül. Itt egy szoba egy éjszakára 4000 euróba kerül.

A divat mondja meg, hogy ki vagy

A világ egyik legjelentősebb filmfesztiválja és a vele párhuzamosan zajló filmvásár nemcsak a filmekről szól. 12 napon keresztül háborúznak egymással a divatmárkák. A legnagyobb médiafigyelem ugyanis az esti díszbemutatók vörös szőnyeges bevonulásra irányul, amely igazi mozi a moziban. A színésznők az utolsó pillanatig gondolkodnak, melyiket vegyék fel a márkák által rendelkezésükre bocsátott legalább három, többezer euróba kerülő estélyi, legalább annyi pár, közel ezer eurós cipő vagy a felbecsülhetetlen értékű ékszerek közül.

Minden néhány órával a Fesztiválpalota lépcsőjén való felvonulás előtt dől el. Egyes divatdiktárotok sokkal kreatívabbnak érzik magukat a cannes-i 12 nap alatt, mint egész évben a párizsi műhelyükben. Teljes stábbal költöznek be két hétre a Croisette palotáiba, minden másodpercben ugrásra készen. Ennek költségei eltörpülnek egy-egy világpremier előtti bevonulás reklámértéke mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.