Élet-Stílus

FA-kupa: nagy dobásra készülnek a kicsik

A meglepetésre az FA-kupa döntőjébe jutott Portsmouth vagy Cardiff City hosszú idő után végezhet el az élen a legrangosabb nemzeti kupasorozatban.

A Posrtmouth 1939-ben, a másodosztályú walesi Cardiff City – egyetlen nem angol csapatként! – 1927-ben hódította el először és egyben utoljára az FA-kupát – egyikük azonban most ismételhet. Talán mondani sem kell, az már önmagában hatalmas meglepetés, hogy ez a két együttes jutott el a döntőig. Már csak azért is, mert a kupasorozat 1996 óta a nagycsapatok „játékszere”, azaz az utóbbi 12 kiírásban a Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool négyesből került ki a végső győztes.

„A sorozat emiatt talán egy kicsit veszített is a varázsából, de az idén sikerült megtörni az utóbbi évek gyakorlatát. Remélem, hogy mi írunk történelmet” – mondta a szombati, Wembley Stadionban sorra kerülő finálé felvezetéseként Dave Jones, a Cardiff City menedzsere. Érdekes, hogy kollégája, a tekintélyes játékos- és edzői pályafutással bíró Harry Redknapp először lesz érdekelt az 1872-ben indult angol kupasorozat döntőjében.

„Nem csak nekem, hanem itt a klubnál mindenkinek nagydolog, hogy a csapat döntős a kupában. Elég arra gondolni, hogy két és fél éve még a kiesés ellen küzdöttünk, öt évvel ezelőtt pedig Championship tabellájának alján kellett keresni a Posrtmoutht. Szóval egyszerűen csodálatos, hogy most meg finalisták vagyunk az FA-kupában” – így a 61 esztendős szakember.

Harry Redknapp (jobbra) csapata tűnik valamivel esélyesebbnek (AFP)

Harry Redknapp (jobbra) csapata tűnik valamivel esélyesebbnek (AFP)

A fogadóirodáknál a Pompey az esélyesebb, holott a gárda, amely nyolcadik helyen zárta az élvonalbeli pontvadászatot, nincs túl nagy formában: legutóbbi öt bajnokiján nem tudott nyerni, négyszer kikapott, ráadásul három meccsen, 336 perc alatt képtelen volt gólt szerezni. Porsmouth-játékosként utoljára John Utaka talált be az angol bajnokságban – április 20-án a Manchester Citynek. Meglepő módon nyolc óra játékidő alatt ez volt a Portmouth egyetlen gólja a Premier League-ben.

Az FA-kupában viszont ez idáig jól ment az együttesnek: a döntőig vezető úton az Ipswich (1-0), a Plymouth (2-1), a Preston (1-0), a Manchester United (1-0) és a West Bromwich Albion (1-0) csapatait búcsúztatta, ráadásul – ahogy az eredményekből látszik – csak a Plymouth-tól kapott gólt.

A Cardiff City, mely a West Ham 1980-as sikere után először futhat be alacsonyabb osztályú csapatként, a 12. helyen zárta a Championshipet, míg a kupában sorrendben a Chasetown (3-1), a Hereford (2-1), Wolverhampton (2-0), a Middlesbrough (2-0), valamint Barnsley együttese (1-0) volt az áldozata.

Szombaton gazdára talál a trófea (dpa)

Szombaton gazdára talál a trófea (dpa)

A Pompey a döntőben nélkülözni fogja a menet közben érkező Jermain Defoe-t, viszont a közelmúltban sérüléssel bajlódó Sol Campbell és David James már edz, s vélhetően szerepet is kap a Wembleyben. A Cardiffban Robbie Fowler játéka kérdéses, a veterán csatár csípőműtétje óta, azaz ót hónapja nem játszott, ugyanakkor némi esély azért van arra, hogy – esetleg a kispadról beszállva – vállalhatja a Portmouth elleni csatát.

A Manchester City Indulhat az UEFA-kupában

A bajnokságban kilencedik helyen végzett Mancheser City is indulhat a nemzetközi porondon, a kisebbik manchesteri alakulat kapta meg ugyanis Fair Play-rangsor alapján Angliának biztosított extra UEFA-kupás indulási jogot.



FA-kupa-döntő:

Portsmouth-Cardiff, szombat, 16:00
London, Wembley Stadion.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik