Élet-Stílus

Gyakori razziák lesznek a Szigeten

Óbuda önkormányzata folyamatos ellenőrzéseket tervez az idei Sziget Fesztiválon, és bezárathatják a túl hangosnak ítélt programhelyszíneket. A szervezők automatikus hangszabályozó berendezéseket szerelnek fel.

Sokszor előfordult, hogy nem a hivatalos programhelyszínekről és sátrakból kiszűrődő, hanem a fesztivál területén lévő vendéglátóhelyeken szóló zene zavarta a környéken élőket. Ezért idén ellenőrzéseket terveznek, és ha valahol hangos a „kocsmazaj”, akkor büntethetnek, vagy be is zárathatják a túlzottan zajos helyszínt – közölte Bús Balázs a III. kerület polgármestere.

Gerendai Károly, a fesztivált rendező Sziget szervezőiroda ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt évek során egyre hangosabbá váltak a koncerthelyszínek mellett üzemelő vendéglátóhelyek, pedig a szerződésekben megtiltották a hangos zenét ezeken a helyszíneken. A rendezvény szervezői csak figyelmeztetni tudták őket arra, hogy a meghatározott zajszintet ne lépjék túl.

A korábbi tapasztalatok szerint a III. kerület lakói már kevésbé panaszkodnak a zajokra. Kritikus pontot jelentenek viszont a Duna Pláza mögötti területen, közvetlenül a Duna-parton felépült házak, amelyek körülbelül 200 méterre vannak a rendezvénytől, ráadásul a Duna is felerősíti a fesztivál zaját. Emiatt a színpadok és sátrak elhelyezkedését idén át is szervezték, máshol lesz például a metál színpad is, amely korábban közel volt a Duna-parthoz.

Új hangszigetelő anyagokat vásároltak a sátrakhoz és ugyancsak újdonság, hogy automatikus hangszabályozó berendezéseket fognak alkalmazni a problémás zenei helyszíneken. Ezek folyamatosan mérik a zajszintet, és emberi beavatkozás nélkül szabályozzák majd a beállított határérték alá a hangerőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik