Élet-Stílus

Megszorítások a Forma-1-ben

Egyre konkrétabb formát öltenek a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) költségcsökkentésre vonatkozó tervei. A csapatvezetők egyelőre nem túl lelkesek, Flavio Briatore szerint értelmetlen a javaslat.

Az angol Autosport szakmagazin információi szerint a FIA 2011-ig lépcsőzetesen 110 millió euróra szeretné leszorítani a Forma-1-es csapatok éves kiadásait. A megszorítások már jövőre életbe lépnének. A FIA egyik tisztségviselője a napokban hivatalos levélben ismertette a szövetség javaslatát az istállókkal. Ez lenne a kiindulópontja a hamarosan kezdődő tárgyalásoknak.

A szövetség tervei szerint jövőre 175 millióra csökkentenék a felső határt, egy évvel később már csak 140 millióból gazdálkodhatnának az istállók, és 2011-re érnék el a 110 milliós plafont. A kiadási oldal szabályozása nem vonatkozna azonban a pilóták, és a csapatok vezetőinek fizetésére, a motorokra, és a marketingköltségekre.

Véget ér a pénzszórás (vezess.hu)

Véget ér a pénzszórás (vezess.hu)

A csapatok vegyesen reagáltak a FIA javaslatára. A Honda vezérigazgatója, Nick Fry az Autosportnak úgy nyilatkozott, hogy kiindulási pontnak nem rossz a tervezet. „A jövő évi számok teljesíthetőek, de a további tervekről tárgyalni kell. Ha túl nagy mértékben csökkentjük a költségeket, akkor fenn áll annak a veszélye, hogy nem jut elég pénz a csúcstechnológiai fejlesztésekre.”

Fry-jal szemben Briatore. Renault első embere sokkal élesebben fogalmazott. „Nevetségesnek tartom a javaslatot, hiszen csapat már most kevesebbpénből gazdálkodik. Ha tartani akarom a limitet akkor több pénzt kell költenem mint idáig.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik